Intrebat care este situatia transplantului pulmonar, pentru ca in campania electorala s-a vorbit despre inceperea acestui program, ministrul Sanatatii a spus ca atunci când va fi convins ca se poate face in siguranta o astfel de interventie, va aproba demararea programului.

"Problema transplantului pulmonar este o problema extrem de sensibila şi ma preocupa. Chiar ieri (n.r. -miercuri) am avut o discutie cu domnul profesor Deac, şeful Agentiei Nationale de Transplant şi pe aceasta tema.

Suntem in situatia in care avem un centru de transplant acreditat, un centru de transplant care nu a facut niciodata transplant, un centru de transplant pe care daca il introduc in programul national de transplant exista riscul, facând aceasta interventie in tara, sa nu mai pot trimite pacientii in strainatate şi atunci trebuie cântarit foarte atent acest lucru", a explicat Bodog.

El a mai spus ca programul de transplant va incepe atunci când intr-un centru din România vor fi conditii de siguranta pentru pacienti.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"In situatia in care vom fi convinşi de faptul ca intr-un centru din România se poate face transplant in conditii de siguranta pentru pacient, nu am absolut nicio problema sa deschid programul pentru acel spital. Dar atât timp cât nu am toate elementele şi ANT nu mi-a dat toate elementele pe care le-am solicitat, nu pot sa va dau un raspuns la aceasta intrebare. Ceea ce va pot spune public este ca voi avea intâlniri saptamâna viitoare cu toti specialiştii in domeniu pe acest subiect şi vom lua o decizie", a mai afirmat ministrul Sanatatii.

Potrivit acestuia, in acest momnet nu exista niciun specialist care sa fi facut vreodata transplant in mod independent.

" Noi la momentul de fata nu avem niciun specialist angajat al acelui spital (Sfânta Maria din Capitala, singurul acreditat pentru transplant pulmonar -n.r.) care sa fi facut vreodata transplant in mod independent este un alt fapt de care eu trebuie sa tin cont şi eu sunt chirurg şi ştiu despre ce vorbesc. in momentul in care noi,  ca minister, vom primi toate asigurarile ca nu exista nicio problema de siguranta pentru pacient pentru ca pentru noi asta este important sa avem, siguranta pacientului, şi ca nu periclitam posibilitatea de a trimite pacientii in strainata, vom da drumul acestui program", a mai spus Bodog. El a precizat ca joi a fost transferat un copil la Lyon cu sprijinul MApN. "Cred ca la ora aceasta a şi decolat este un copil care s-a nascut pe 9 martie un copil cu malformatii multiple", a mai spus ministrul.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si