Nivelul accizei la tigarete va creste de la 435,58 lei/1/000 tigarete la 439,94 lei/1.000 tigarete (impact estimat la 90 milioane lei in 2017), releva documentul aprobat vineri de Guvern, scrie Profit.ro.

Avand in vedere evolutiile lunare anterioare si pentru asigurarea incadrarii in prevederile bugetare anuale aprobate, Guvernul va mai implementa urmatoarele masuri: modificarea prevederilor OU 190/2000 privind regimul metalelor pretioase si pietrelor pretioase in Romania, in sensul aplicarii marcii de garantie proprie exclusiv de catre ANPC si nu de catre producatorii interni, importatorii sau vanzatorii cu amanuntul, cu scopul simplificarii si cresterii eficientei actelor de control, precum si a

garantarii calitatii produselor comercializate catre consumatori (impact estimat la 110 milioane lei in 2017), continuarea in 2018 a repartizarii unei cote de minimum 90% din profitul net realizat sub forma de dividende/varsaminte la bugetul de stat, cu ocazia aprobarii situatiilor financiare ale anului respectiv pentru societati nationale, companii nationale si societati cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome, prin mandatarea reprezentantilor statului in Adunarea Generala a Actionarilor/Consiliul de Administratie, dupa caz (impact estimat la 870 milioane lei in 2018), implementarea din iulie 2017 a unui mecanism de plata defalcata a TVA, constand in plata de catre institutiile si intreprinderile publice a taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de bunuri si servicii realizate direct in contul furnizorului/prestatorului la bugetul de stat (impact estimat la 180 milioane lei in 2017 si 420 milioane lei in 2018).

Masuri de reducerea cheltuielilor publice si reforme structurale pentru eficientizarea cheltuielilor (impact estimat de 1 miliard lei in anul 2017 si 3 miliarde lei in anul 2018):

- infiintarea pana la 1 iunie 2017 a unei directii in cadrul Secretariatului General al Guvernului care va urmari reducerea numarului agentiilor si institutiilor aflate in subordinea Guvernului.

- Elaborarea unui Plan de rationalizare a cheltuielilor publice pana la data de 1 iulie, cu urmatorii piloni: auditul functiilor guvernamentale, informatizarea accelerata a administratiei centrale si locale, prioritizarea si accelerarea investitiilor publice, revizuirea subventiilor acordate companiilor de la bugetul de stat. Subventiile de la buget catre companiile publice vor fi conditionate de imbunatatirea performantelor financiare, se vor introduce contracte de performanta in toate institutiile publice si companiile de stat.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

- Crearea Sistemului national de evidenta a ocuparii in administratia publica – ANFP va colecta in mod direct datele necesare popularii sistemului de la institutiile si autoritatile publice.

- imbunatatirea guvernantei corporative in companiile de stat: reforma managementului privat la companiile de stat din domeniile strategice cu contracte standard, criterii de performanta si plata in functie de performanta.

- Reducerea cheltuielilor de functionare a institutiilor si autoritatilor publice cu 5-10%.

- Reducerea cu minim 35% a pretului medicamentelor inovative care si-au pierdut patentul.

- Achizitiile autoritatilor centrale in ceea ce priveste bunurile si serviciile vor fi efectuate centralizat, de catre o unitate de achizitii centrala. in acest fel, cheltuielile cu bunuri si servicii se vor diminua cu aproximativ 10 – 15%, imediat ce aceasta unitate va deveni operationala.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

- Mentinerea pensiilor speciale la nivelul stabilit in prezent.

Potrivit news.ro, Guvernul mai apreciaza ca, in vederea utilizarii eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestatii sociale, ar fi oportuna plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins intre 5.000 – 10.000 lei, dar si introducerea cardului social de beneficii.

Guvernul mai apreciaza ca, in vederea utilizarii eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestatii sociale, ar fi oportuna plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins intre 5.000 – 10.000 lei, dar si introducerea cardului social de beneficii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si