Totul se intampla in mai 1942, chiar in timpul Celui de-al doilea Razboi Mondial. Atunci, partizanii cehi si slovaci il ataca si il ucid pe Reinhard Heydrich, un inalt demintar nazist, cunoscut ca si Protector al Reich-ului pentru Boemia si Moravia. Pe atunci, Heydrich era al treilea om in ierarhia fascista si era considerat cel mai probabil succesor al lui Hitler.

Citeste si: Momente rusinoase la selectia nationala Eurovision 2018. E lipsa de respect sa prezinti asa ceva telespectatorilor- Melodia care te va face sa crezi ca oficialii din Romania isi bat joc de tine

Evident ca un asemenea afront adus puterii lui Hitler nu poate ramane nepedepsit, asa ca Fuhrerul comanda ca localitatea Lidice sa fie rasa de pe fata pamantului. Si, cum metodele naziste nu erau cele mai ortodoxe, incepe masacrul. Barbatii sunt arestati si trimis in lagare, femeile sunt adunate in spitalul in care Heydrich isi da ultima suflare si sunt obligate sa avorteze, iar 88 de copilasi sunt ucisi cu sange rece. La Lidice se scrie una dintre cele mai urate pagini din istoria Celui de-al doilea Razboi Mondial.

Pana se se ajunga aici, totul incepe in 27 septembrie 1941 cand Heydrich este numit Protector al Reich-ului pentru Boemia si Moravia.

Atunci, in Marea Britanie, mai multi partizani slovaci si cehi incep antrenamentele prin care sunt invatati cum sa il ucida. In cadrul operatiuni Antropoid, in decembrie 1941 Josef Gabcik si Jan Kubis sunt parasutati in Boemia. Urmeaza luni de pregatire amanuntita a planului si totul este pus in practica in 27 mai 1942. La inceput, planul de gres pentru ca masina lui Heydrich este aruncata in aer, dar acesta scapa cu rani multiple.
Succesul planului avea sa vina mai tarziu, chiar in spital, acolo unde medicii non germani refuza sa il opereze si il tin aproape artificial in voiata pana la inceputul lunii iunie, atunci cand acesta moare de septicemie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Atunci incepe teroare. 21.000 de oameni sunt anchetati, 36.000 de case sunt cercetate. Urmeaza executiile, direct in strada, in vazul tuturor, 173 de oamni sunt ucisi, iar cadavrele sunt lasate pe sosele, ca lumea sa vada tot macelul. Femeile sunt luate si obligate sa avorteze, iar 105 copii sunt dusi la o fabrica de textile din Lodz. "Sa ii aduceti doar cu ce au pe ei", li se ordona soldatilor.

Evident ca cei mici nu ajung la munca, cin in lagarul de Exterminare de la Julmhof. 82 sunt omorati in camerele de gazare, alti sase mor in orfelinatele germane. Numai 17 din ei supravietuiesc ororilor. Toti aveau intre 1 si 16 ani.

Localitatea Lidice este dinamitata casa cu casa, fiecare animal din zona este ucis, iar peste 100 de nemti sunt trimis in zona sa are pamantul si sa planteze flori, ca si cum nimeni nu ar fi locuit niciodata aici.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Orasul este reconstruit dupa terminarea razboiului, iar cei doi care au facut ca moartea lui Heydrich sa fie posibila sunt ignorati de noua conducere. Autoritatile comuniste le spun ca nu ii primesc in orasul in care s-au nascut si pentru care au luptat pentru ca ei au luptat pentru capitalisti.

Aici, in Lidice, doar un monument al copiilor ucisi aduce aminte de ororile naziste. E singurul lucru care povesteste istoria locului, una neagra, dar care trebuie cunoscuta. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si