Intr-un comunicat, presedintele israelian Reuven Rivlin a deplans moartea "poetului national, un om care a fost in acelasi timp si un luptator si un intelectual".

Figura istorica a Israelului, Haim Gouri a acoperit ca jurnalist pentru ziarul Lamerhav procesul criminalului nazist Adolf Eichmann, judecat in Israel si condamnat la moarte in 1961.

Articolele sale despre proces au fost stranse intr-o carte: "Facing the Glass Booth: The Jerusalem Trial of Adolf Eichmann".

De asemenea, Gouri a fost si un cineast documentarist, realizand mai multe filme despre Holocaust.

Haim Gouri s-a nascut la Tel-Aviv in 1923 intr-o familie politizata. Tatal sau Israël Gouri a fost unul dintre fondatorii partidului primului premier israelian, David Ben Gourion, si deputat din 1948 pana in 1965.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Dupa Holocaust, este trimis in Europa pentru a ajuta refugiatii evrei sa emigreze in Palestina ca avocat.

A fost un luptator inca din primul razboi israelo-arab, din 1948, apoi in 1967 ca ofiter in rezerva in timpul razboiului de sase zile.

A publicat mai mult de 20 de carti, dintre care colectii de poeme, fiind cunoscut in tara sa drept poetul crearii Statului Israel. A fost autorul unor cantece populare, devenite clasice si care se invata in scoala.

Laureat al numeroaselor recompense, intre care prestigiosul Premiu al Statului Israel in 1988, Haim Gouri, care era un apropiat al fostului prim-ministru israelian Yitzhak Rabin, asasinat in 1995, a pledat pentru pacea cu palestinienii.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat ca poemele sale sunt "o parte a patrimoniului Statului Israel".

Francofil, Haim Gouri a trait o perioada in Franta si a studiat la Sorbona. El i-a tradus in ebraica pe marii poeti francezi, Baudelaire, Rimbaud si Apollinaire dar si romane de Pagnol si Claudel.

Ministrul francez al Culturii l-a numit in 2011 cavaler al Ordinului Artelor si Literelor, calificandu-l "om al pacii, suflet viu al istoriei Israelului si indragostit de limba franceza".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si