Capitala si 12 judete din sudul si estul tarii se vor afla, de luni dimineata, sub atentionare cod portocaliu de ninsori abundente si viscol. De asemenea, din aceasta dimineata sunt in vigoare o atentionare cod galben de ninsori, vant puternic si viscol pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei si o atentionare cod portocaliu de ger pentru mare parte din judetele tarii. Potrivit meteorologilor, frigul va persista pana joi, interval in care temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -12 si -8 grade, iar cele minime vor cobori pana la -22 de grade.

Scolile din Bucuresti si din judetele Ilfov, Giurgiu si Dolj vor fi inchise luni si marti, in timp ce in judetul Constanta cursurile vor fi suspendate doar luni. Circulatia pe doua drumuri nationale din Teleorman a fost oprita din cauza viscolului, iar porturile Midia, Constanta Nord si Constanta Sud-Agigea au fost inchise.

Doua drumuri nationale din Teleorman, inchise din cauza viscoluluiCITESTE SI Doua drumuri nationale din Teleorman, inchise din cauza viscolului
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), avertizarea cod portocaliu de ninsori si viscol intra in vigoare luni la ora 10.00, fiind valabila pana marti, la ora 14.00.

In acest interval, in Bucuresti si in judetele Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea, vantul va avea intensificari sustinute, cu rafale de 55-65 de kilometri pe ora, local peste 70 de kilometri pe ora si vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolita, determinand scaderea vizibilitatii sub 50 de metri.

De asemenea, pentru judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, incepand de luni, de la ora 7.00

si pana la ora 23.00 este valabila o avertizare cod portocaliu de ninsori abundente si viscol, urmand sa se depuna strat de zapada de peste 30-40 de centimetri, iar vantul va avea intensificari cu viteze in general de 45-55 de kilometri pe ora, temporar viscolind ninsoarea.

O alta atentionare cod galben emisa de ANM este deja in vigoare de luni de la ora 04.00, fiind valabil pana marti, la ora 20.00, pentru Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei., unde ninsorile vor fi moderate si local insemnate cantitativ si se va depune strat de zapada consistent. Vantul va avea intensificari cu viteze de 45-55 de kilometri pe ora, iar in partea de sud-est a teritoriului cu peste 60-65 de kilometri pe ora, viscolind si spulberand zapada si diminunand vizibilitatea.

Tot de luni dimineata, de la ora 03.00, este in vigoare, pana joi, 1 martie, la ora 10.00, o atentionare cod portocaliu de ger pentru Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea. In aceste zone, valul de frig se va intensifica, iar gerul va fi persistent chiar si pe timpul zilei. Maximele vor fi cuprinse in general intre -12 si -8 grade, iar cele minime vor cobori pana la -22 de grade.

Rafalele vantului vor accentua senzatia de frig.

Meteorolgii spun ca valul de frig va cuprinde toata tara, urmand sa se inregistreze temperaturi cu 10-15 grade mai scazute decat ar fi normal pentru aceasta perioada din an. Maximele vor fi negative in toate regiunile, va fi ger dimineata si noaptea, la inceput in jumatatea de nord, apoi si in restul tarii, iar intensificarile vantului vor amplifica senzatia de rece.

Scolile vor fi inchise in Capitala si in judetele Ilfov, Giurgiu, Dolj si Constanta

Scolile vor fi inchise din cauza viscolului, luni si marti, in Bucuresti si in judetele Ilfov, Dolj, si Giurgiu. In judetul Constanta, cursurile vor fi suspendate integral in ziua de luni, iar in municipiul si in judetul Giurgiu, cursurile sunt suspendate atat luni, cat si marti, cu exceptia gradinitelor cu program prelungit din municipiul Giurgiu. Ministerul Educatiei a precizat ca orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de invatamant, cu aprobarea inspectoratelor scolare judetene, respectiv ISMB.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Prima decizie de inchidere a scolilor a fost pentru Bucuresti, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunand ca prefera sa se spuna ca au fost "usor-usor prea alertati”, decat sa fie victime.

"Avand in vedere prognozele meteorologice anuntate de ANM, am luat si noi cateva masuri, le-am analizat foarte serios, responsabil, aseara, azi-noapte, azi-dimineata si pana in acest moment, in legatura cu masurile care se impun, avand in vedere ca toate informatiile din partea ANM s-au confirmat pana acum, iar codul galben va deveni- cel putin dupa informatiile pe care le avem in acest moment- portocaliu, prin urmare, autoritatile, atat centrale, cat si locale, au responsabilitati legale pentru a diminua orice efecte neplacute si nedorite in legatura cu fenomenele meteo extreme. In primul rand ne intereseaza viata cetatenilor si sanatatea acestora si mai putin anumite critici care ar putea izvori din masurile pe care le vom lua”, a declarat Gabriela Firea la Comandamentul de vreme rea convocat la Primaria Capitalei.

De asemenea, Ministerul Educatiei urmeaza sa stabileasca o noua data pentru desfasurarea competentelor, a anuntat seful Inspectoratului Scolar Bucuresti, Florin Lixandru. "Maine (luni- n.r.) este prevazuta sustinerea unor probe de evaluare a competentelor in cadrul examenului de bacalaureat pentru elevii care nu s-au putut prezenta in cele doua saptamani anterioare de sustinere a examenelor. Aceste probe se vor decala si cred ca vor avea loc miercuri, cu acordul Ministerului Educatiei", a afirmat Florin Lixandru, la Comandamentul de iarna.

Firea a cerut Directiei de Asistenta Sociala sa duca la centrele sociale cat mai multi oameni fara adapost

Numarul locurilor la adapostul de urgenta pentru barbati de pe soseaua Berceni din Capitala a fost suplimentat, la adapostul pentru femei, barbati si familii de la Pallady, care are o capacitate de 500 de locuri, sunt cazate 439 de persoane, iar la adapostul din strada Viilor au fost cazate 42 de persoane, a declarat, duminica, primarul general Gabriela Firea. Ea a cerut Directiei de Asistenta Sociala sa identifice si sa duca la centrele sociale cat mai multi oameni fara adapost, iar echipele mobile sa distribuie mancare calda si ceai, in conditiile in care sunt anuntate temperaturi extrem de scazute.

"Avand in vedere ca urmeaza nopti foarte friguroase am solicitat in mod expres Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) sa colaboreze indeaproape cu reprezentantii Politiei Locale pentru a-i transporta pe oamenii strazii in adaposturile Primariei Capitalei, iar celor care nu doresc, din pacate, sa se cazeze in adaposturile sociale sa li se ofere o masa calda, ceai, paturi, imbracaminte si incaltaminte adecvata. Noaptea trecuta, politistii locali au transportat la centrele sociale 6 persoane si, potrivit reprezentantilor DGASMB, 31 de persoane care refuza constant adapostirea sunt deja monitorizate de echipele Directiei de Asistenta Sociala", a declarat Firea la Comandamentul de iarna convocat duminica la Primaria Capitalei.

Ea a sustinut ca inca din 22 februarie echipe mobile ale DGASMB distribuie ceai si supa calda in zone cunoscute ca fiind frecventate de persoane fara adapost.

Firea a mai spus ca a solicitat, de asemenea, Administratiei Spitalelor sa asigure locuri suficiente in cele 19 spitale pe care le are in administrare, astfel incat sa fie pregatite sa primeasca, daca este necesar, persoanele fara adapost care au nevoie de ingrijiri medicale.

Municipalitatea a pus la dispozitie un Telverde- 0.800.800.868- pentru sesizari, avarii, RADET, iar Firea le cere bucuresteni sa sesizeze la acest numar de telefon, dar si la numarul 021/9524 prezenta pe strada sau in scarile blocurilor a persoanelor fara adapost pentru ca acestea sa fie preluate de Politia Locala si transportate la centrele sociale ale Capitalei.  

In prezent, in adapostul pentru femei, barbati si familii de la Pallady, care are o capacitate de 500 de locuri, sunt cazate 439 de persoane, la adapostul din strada Viilor au fost cazate 42 de persoane si a fost suplimentat cu 25 de locuri adapostul de urgenta pentru barbati de la Berceni, aflat in spatele Spitalului de geriatrie Sf. Luca. 

Recomandarile Ministerului Sanatatii

Pentru zilele cu temperaturi scazute, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor prin viroze respiratorii si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandata folosirea mijloacelor de protectie adecvate – caciuli, manusi etc. Trebuie evitata expunerea prelungita a mainilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a se feri de degeraturi. De asemenea, in cazul simptomelor de raceala, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea medicului.

Specialistii de sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda ca persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute. In aceasta perioada, trebuie sa se acorde o atentie speciala copiilor – acestia nu trebuie lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate sau sa fie transportati pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator. Locuintele si spatiile inchise de locuit trebuie sa fie incalzite corespunzator si trebuie evitata utilizarea instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon.

Ministerul Sanatatii solicita directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti sa monitorizeze masurile care se impun la nivelul unitatilor sanitare, astfel incat acestea sa poata primi, tria si interna un numar mai mare de pacienti, pe perioada atentionarilor meteo.

IGSU: Peste 5.000 de pompieri militari cu peste 3.000 de mijloace tehnice, pregatiti sa intervina in zonele vizate de avertizarile de vreme rea

Peste 5.000 de pompieri militari cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt pregatiti sa intervina in sprijinul populatiei si autoritatilor locale din zonele vizate de avertizarile de vreme rea transmise de meteorologi, anunta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

Conform IGSU, au fost pregatite mai multe grupari operative care sa fie dislocate imediat in zonele unde fenomenele meteorologice se pot manifesta cu violenta, respectiv spre judetele din estul si sudul tarii, sase echipaje cu senilate, opt echipaje cu autofreze si patru echipaje cu autospeciale de transport personal si victime multiple.

De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situatii de urgenta din tara au fost reactualizate procedurile de comunicare si colaborare cu toate autoritatile locale competente, pentru asigurarea protectiei populatiei din zonele amenintate sau afectate, iar odata cu aparitia primelor efecte de vreme rea vor fi activate grupele operative la nivelul unitatilor ISU si vor fi suplimentate efectivele de interventie cu personalul aflat in turele libere.

IGSU le recomanda celor care pornesc la drum in aceasta perioada sa se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs si sa evite drumurile greu accesibile, sa se asigure ca sistemul de incalzire al autoturismului functioneaza, iar autovehiculul este echipat corespunzator pentru circulatia in conditii de iarna.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si