Daca va fi senin, eclipsa totala de luna din aceasta seara va putea sa fie vazuta din orice parte a Romaniei si, chiar daca nu va fi senin, cateva minute in care sa vedem spectaculosul fenomen vor exista, cu siguranta, pentru ca eclipsa va dura o ora si 43 de minute. Este cea mai lunga eclipsa totala de Luna a secolului. Incepand cu ora 21:20, Luna va deveni din ce in ce mai putin stralucitoare.

Fenomenul va dura sase ore si 16 minute. Atat ii va trebui Lunii sa intre si sa iasa din umbra Pamantului.

"Vom vedea cum de la ora 21.20, Luna va incepe sa devina mai putin stralucitoare. Marginea ei va deveni mai rosiatica, portocalie, caramizie, nu stim exact culoarea, pana la ora 23.00 cand va fi total in umbra Pamantului. Atunci va fi cel mai spectaculos. Dupa care va iesi din umbra si pe la 1.20 nu vom mai putea vedea nimic. Vor fi 4 ore de spectacol. Este important sa vezi tot fenomenul," spune Adrian Sonka, directorul Observatorului Astronomic din Bucuresti.

Specialistul recomanda sa urmarim intregul fenomen cu ochiul liber. "Este mai bine cu ochiul liber decat prin telescop pentru ca noi trebuie sa vedem doar nunata Lunii, iar daca marim putea vedea doar dintr-o parte.

Daca ne uitam cu ochiul liber sau binoclu putem vedea toata Luna."

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Luna Sangerie va putea sa fie vazuta in aceasta seara. Insa de ce se va vedea Luna ca fiind de culoare rosiatica? "Pe Luna, chiar daca Pamantul este intre Luna si Soare, ajunge lumina Soarelui care trece prin atmosfera Pamantului, cerul este albastru, soarele este alb si in atmosfera Pamantului ramane albastru. Ce ajunge pe Luna ar fi rosul, portocaliul sau galbenul, care se combina si dau aceasta nuanta de caramiziu. Daca la margine, pe circumferinta Pamantului, pe unde trece lumina, avem desert, eruptii vulcanci, incendii, atunci atmosfera va pastra mai multa lumina. Si Luna va fi mai intunecata. Daca avem oceane, munti, aer curat, luna va fi mai luminoasa. Depinde de gradul de poluare atmosferica pe unde trece lumina Soarelui," explica Adrian Sonka.

Insa durata eclipsei nu este cel mai spectaculos fenomen din acesta seara.

"Ce e spectaculos, nu ca dureaza cu un minut mai mult decat restul eclipselor, e ca sub Luna se afla Marte. Vom vedea luna rosiatica. Si sub ea vom vedea un astru punctiform, o stea foarte stralucitoare, tot rosiatica. Mai rar sa ai si eclipsa de Luna si Marte sub ea.

In 2021 vom mai avea asa ceva," adauga specialistul.

sursa: digi24.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si