Mai exact, exista riscul ca diferenta dintre venituri si cheltuieli sa ajunga la 3,6%, pe fondul cheltuielilor sociale mari, care nu tin pasul cu veniturile.

Ingrijorarea oficialilor FMI este impartasita si de reprezentantii Consiliul Fiscal, care subliniaza ca factura salariilor in sectorul bugetar va atinge un maxim istoric pana la finele anului.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

„Estimam ca deficitul bugetar din acest an va fi de 3,6% din PIB, analizam in continuare datele ultimei rectificari bugetare. Pentru moment, suntem ingrijorati ca tinta de deficit bugetar de 3% ar putea fi depasita”, a declarat joi, 6 septembrie, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI in Romania, citat de Digi 24.

„Daca nu se mai schimba nimic pana la finalul anului si se executa bugetul asa cum e el rectificat in momentul de fata, probabilitatea sa depasim 3% este foarte mare in conditiile in care o parte a cheltuielilor sunt inca subbugetate si ne gandim la asistenta sociala, care pare subbugetata, parte de venituri pare supraevaluata. si in contextul acesta, riscurile sunt mai degraba sa avem un deficit mai mare de 3%”, spune si Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

„Marea problema a bugetului este strategia cheltuielilor. Avem, in ultimii ani, cheltuieli din ce in ce mai mari cu partea sociala, pensii si salarii, si din ce in ce mai mici cu investitiile, adica noi sacrificam viitorul pentru un prezent iluzoriu, in condiaiile in care daca ne uitam la factura de salarii in sectorul bugetar, ea va fi la maxime istorice, chiar mai mare decat inainte de criza,

cand s-a constat ca nu mai poate fi sustinuta.  Anul acesta vom fi la 9,5% din PIB, care este maxim istoric”, a mai explicat Ionut Dumitru. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si