Proiectul de lege transpune  prevederile Directivei 2014/50/UE privind cerintele minime de crestere a mobilitatii lucratorilor intre statele membre prin imbunatatirea dobandirii si pastrarii drepturilor la pensie suplimentara si se va aplica numai perioadelor de angajare ulterioare datei de 23 mai 2018.

„Proiectul de lege nu aduce atingere prevederilor Legii nr.

204/2006 privind pensiile facultative”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ, ci stabileste cerintele minime privind conditiile de dobandire a drepturilor in cadrul schemelor de pensie suplimentara, pastrarea drepturilor latente la pensie suplimentara si informarea participantilor.

Astfel, proiectul prevede ca angajatii care au inclus, ca beneficiu in pachetul salarial, si o pensie suplimentara (platita la retragerea din activitate, dupa indeplinirea varstei de pensionare) isi vor putea pastra drepturile la aceasta suma de bani, chiar daca, inainte de a putea beneficia de ea, aleg sa isi schimbe locul de munca si sa se mute intr-o alta tara membra a Uniunii Europene.

Proiectul de lege nu se aplica dobandirii si pastrarii drepturilor la pensie suplimentara ale lucratorilor care se deplaseaza pe teritoriul Romaniei in scop de munca. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Totusi, prin legi speciale de infiintare a unor scheme de pensii suplimentare, pot fi avute in vedere prevederi mai favorabile decat cerintele minime stabilite prin prezentul proiect, inclusiv extinderea normelor aplicabile schemelor respective pentru a acoperi situatia membrilor regimului care isi schimba locul de munca in interiorul Romaniei. 

Ca regula generala, conform proiectului de lege supus aprobarii, un sistem de pensii suplimentare intra in domeniul propriu de aplicare ori

de cate ori dreptul la pensie suplimentara se bazeaza pe un raport de munca. 

Astfel, cadrul general de principii reglementat prin proiectul de lege se aplica numai in cazul regimurilor de pensie suplimentara, ocupationala, in cadrul carora dreptul la pensie exista in virtutea unui raport de munca si este legat de atingerea varstei de pensionare sau de indeplinirea altor cerinte, in conformitate cu prevederile regimului respectiv sau ale legislatiei nationale.   

Proiectul de lege nu se aplica sistemelor de pensie individuala, bazate pe aderarea individuala a unei persoane la un fond de pensie, altele decat cele incheiate in baza unui raport de munca.

CITESTE CONTINUAREA PE ADEVARUL.RO!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si