Mamaia, staţiunea din nordul litoralului românesc, se laudă cu faptul că aici găseşti la tot pasul distracţie, cluburi de noapte, maşini scumpe, dar puţini ştiu că în cea mai luxoasă staţiune de la malul Mării Negre zace, la propriu, o bijuterie.

Vorbim despre singurul palat construit de regina Maria în România. O perlă ce stă în umbra localurilor de fiţe şi a maşinilor de sute de mii de euro.

Palatul ce poartă amprenta reginei Maria a devenit acoperiş pentru oamenii străzii şi zace sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor care ridică din umeri atunci când se vorbeşte despre reabilitare.

Conform Libertatea, proprietarii acestui palat au mers în instanţă şi au cerut societăţii Mamaia SA să îl ia înapoi. Cer 300.000 de mii de euro, un preţ pe care societatea de stat nu are de gând să-l plătească în condiţiile în care palatul stă să cadă.

Ministerul Culturii, singura instituţie care ar putea să vină cu lămuriri în acest caz, tace mâlc, în timp ce palatul Reginei Maria se transformă pe rând în club, depozit de saltele sau depozit pentru stripteuze. Conform sursei mai sus menţionată, Palatul Reginei Maria şi grădina din Mamaia au fost tranzacţionate, fără acordul Ministerului Culturii, dar niciun ministru nu a făcut nimic pentru a recupera monumentul istoric.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Castelul Reginei Maria din Balcic, perla de pe celălalt mal al Mării

La doar 131 de km de Mamaia, un drum de 1 oră şi 54 de minute, dăm peste o poveste mai fericită. În Balcic, un oraş cât o comună din judeţul Constanţa, se înalţă triumfător un alt castel al Reginei Maria. E celebru peste tot în lume, iar străinii bat zeci de mii de kilometri pentru a-l vedea. Bulgarii au avut grijă de castelul Reginei Maria mai ceva ca de castelul Ravadinovo, perla cu care se laudă vecinii noştri.

Pe plaja străjuită de stânci erodate de timp şi istorie se înalţă semeţ o vilă cu preţi albi şi acoperiş de tiglă roşie. Doar faleza se interpune între Castelul din Balcic şi Marea Neagră. A fost locul pe care Regina Mamă l-a iubit cel mai mult. Aici a locuit şi tot aici se închina când soarta ţării după care plângea era greu încercată. Capela Stella Maris, în stil bizantin, era locul în care se retrăgea adesea pentru a se reculege. Atât de mult s-a regăsit în acest loc, încât, regina a lăsat vorbă ca după moartea ei, inima să-i fie păstrată în incinta capelei.

Castelul Reginei Maria din Balcic este compus din şase camere, câte una pentru fiecare copil, iar despre grădina cu peste 3.000 de specii de plante, unele extrem de rare,
scria toată presa de la vremea respectivă.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Frumuseţea acestui loc şi menţinerea lui într-o stare excelentă vine la pachet şi cu beneficii financiare. Oraşul Balcic încasează aproximativ 1,5 milioane de euro, în fiecare an, din vânzarea biletelor, pe când, în Mamaia clădirea este la un pas de a se surpa.

Cine a fost Regina Maria 

Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia- d. 18 iulie 1938, castelul Pelişor-Sinaia, Regatul României) a fost principesă de coroană şi a doua regină a României, în calitate de soţie a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

sursa foto: justitiecurata.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si