Printre cei mai apreciaţi militari români din Afganistan sunt bărboşii de la Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS). Din 2006, ei au participat la misiunile specifice de cercetare specială şi, alături de colegii lor din Forţele Speciale americane, la acţiuni directe împotriva talibanilor. Şi, oficial, activitatea acestora a fost apreciată, la nivel naţional şi internaţional, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere. Din păcate, pe timpul misiunilor din Afganistan au căzut la datorie cinci militari din FOS, alţi 19 fiind răniţi.

Brigada de Informaţii Militare este o altă unitate de elită care luptă în Afganistan. Trebuie precizat că militarii din această unitate au fost cei care, în perioada 2003-2005, în cadrul operaţiunii „ENDURING FREEDOM” din Afganistan, au efectuat prima misiune de luptă a Armatei Române după cel de-al Doilea Război Mondial. În mediul ostil creat de talibani această unitate a înregistrat trei pierderi din rândul militarilor săi.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

În total, în 16 ani de prezenţă în Afganistan, Armata Română a pierdut 28 de militari, iar numărul răniţilor este de peste o sută. De obicei, militarii români au murit în misiuni de patrulare.

Pe ce bani se bat militarii români din Forţele pentru Operaţii Speciale

Subofiţerii din Forţele pentru Operaţii Speciale primesc lunar, pe perioada de misiune în Afganistan, solda de 5.239

de lei la care se adaugă 2.200 de euro (diurna şi banii pentru legătura cu familia), totalul ajungând la peste 3.500 de euro lunar. La corpul ofiţerilor situaţia stă chiar mai bine. Astfel, un căpitan încasează lunar în total peste 4.380 de euro, iar un maior ajunge la peste 4.700 de euro. În fine, un colonel de la Operaţii Speciale încasează lunar pe parcursul misiunii în Afganistan 5.800 de euro.

Citeste mai mult AICI 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si