Campania electorală 2019. Calendarul procesului electoral
Campania electorală pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a început. Aceasta se desfăşoară în intervalul 12 octombrie - 9 noiembrie.
Ce reprezintă procesul electoral? Acesta reprezintă totalitatea acţiunilor şi evenimentelor întreprinse de candidaţi, autorităţile centrale sau locale etc., în perioada electorală, adică înaintea campaniei electorale, în timpul campaniei electorale, în ziua votului, până la publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor.
Perioada electorală a alegerilor prezidenţiale din 2019 a început în data de 28 august şi se va încheia la 15 noiembrie, asta daca vor avea un singur tur de scrutin.
Dacă există și un tur doi de scrutin, atunci perioada electorală se încheie după data de 28 noiembrie, potrivit Hotărârii de Guvern privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2019, din 27 august 2019.
Campania electorală 2019 dedicată primului tur de scrutin începe la data de 12 octombrie și se termină pe data de 9 noiembrie, la ora 7:00.
Primarii, sprijiniți de prefecți, trebuie să publice, până la data de 12 octombrie, numărul circumscripţiilor electorale, precum şi delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare.
Prefecţii şi Ministerul Afacerilor Externe confecţionează ştampilele birourilor electorale, până la data de 1 noiembrie, pentru toate secţiile de votare din ţară şi din străinătate.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Până la data de 8 noiembrie, cel mai târziu, primarii au obligaţia de a întocmi şi tipări listele electorale permanente, în câte două exemplare.
Potrivit calendarului alegeri prezidențiale 2019, primul tur are loc pe data de 10 noiembrie, iar al doilea tur este programat pe data de 24 noiembrie, asta în cazul în care niciunul dintre candidații la prezidențiale 2019 nu obține 50% +1 dintre voturi.
De această dată, ca o noutate, este faptul că româniii din diaspora pot vota. În primul tur la prezidențiale o pot face în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019, pe 22, 23 și 24 noiembrie.
O altă noutate față de anii precedenți o reprezintă faptul că alegătorii, care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare, pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23:59. Ușile nu li se mai închid în nas, sunt lăsați să voteze.
În perioada următoare zilei de vot din primul tur de scrutin, are loc numărătoarea voturilor de către birourile electorale şi transmiterea lor către BEC (11-13 noiembrie).
Apoi, candidaţii care au participat la alegeri, precum şi partidele sau alianţele pot depune la Curtea Constituţională cereri pentru anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală, până la data de 12 noiembrie.
Citeste si: Viorica Dăncilă declarație de avere. Ce salariu încasează pentru funcția de premier
Citeste si: Sebastian Popescu- candidat din partea Partidului Noua România la alegerile prezidențiale 2019
Până la cel târziu 14 noiembrie, BEC are datoria să înainteze Curţii Constituţionale procesele-verbale cu rezultatele centralizate, urmând să fie validate şi publicate în Monitorul Oficial.
În cazul în care candidații niciun candidat nu întrunește, încă din primul tur de scrutin, o majoritate absolută, Curtea Constituțională are datoria să aducă la cunoștință publică, până la 15 noiembrie 2019, numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin.
Campania electorală a celor doi candidați intrați în turul doi de scrutin începe pe data de 15 noiembrie, iar ziua votării pentru cetăţenii care votează în ţară, este 24 noiembrie.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Ca și în primul tur, cetăţenii români care votează în afara ţării, pot vota pe parcursul a trei zile, de data aceasta ele sunt: 22, 23 şi 24 noiembrie, în aceleaşi intervale orare.
Citeste si: Gabriela Firea, la lansarea candidaturii Vioricăi Dăncilă: Nu fiţi trişti! Ce nu te doboară te întăreşte
Până la data de 26 noiembrie, partidele şi candidaţii pot adresa Curţii Constituţionale cereri privind anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală, iar până la 28 noiembrie, BEC trebuie să trimită Curţii rezultatele centralizate ale votului.
După primirea rezultatelor de la Biroul Electoral Central, Curtea Constituțională validează alegerile, iar rezultatele sunt publicate în Monitorul Oficial.