UPDATE 18.00: Numărul votanţilor la secţiile deschise vineri în străinătate aproape s-a dublat în decurs de trei ore- 42.906 alegători au votat până la ora 18:00 

Un număr de 42.906 români au votat până la ora 18.00, la secţiile deschise vineri în străinătate, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), numărul acestora aproape dublându-se în trei ore, în condiţiile în care la ora 15:00 numărul lor era 21.950.

În Italia, Germania şi Marea Britanie există secţii unde oamenii stau la rând pentru a-şi exercita dreptul de vot.

În Italia au votat deja 7.793 de persoane, în Roma, numărul votanţilor fiind 747.

În Austria şi-au exprimat votul 1.492 de cetăţeni de români. În primul tur de la prezidenţialele din 2014, pe parcursul întregii zile votaseră la secţiile de pe teritoriul Austriei 3.500 de persoane.

La Chişinău, în cele 12 secţii au votat  2.355 de persoane, iar în R. Moldova au votat 4.485 de persoane.

În Marea Britanie, până la ora 18.00 au votat 6.074 de cetăţeni români, iar în Spania până la aceeaşi oră s-au înregistrat 5.503 votanţi.

În Germania, şi-au exercitat dreptul de vot 5.974 de persoane.

În Belgia au votat deja 1.994  persoane, iar potrivit unor membrii din secţii, ritmul de vot este mai intens decât la alegerile prezidenţiale anterioare.

UPDATE 17.00: Românii din diaspora se înghesuie să voteze încă din prima zi. S-au format cozi la secțiile din Berlin și Roma.

Românii de la Bruxelles s-au așezat la coadă înainte de deschiderea urnelor pentru a vota la alegerile prezidențiale. Europarlamentarul USR-PLUS, Nicu Ștefănuță, relatează într-o postare pe Facebook că politicieni, diplomați, funcționari de la Bruxelles sau simpli cetățeni au venit încă din prima zi la urne, scrie digi24.ro.

UPDATE ora 13:35- Prezența la vot până la ora 13:00. 2.756 de persoane au votat pe listele suplimentare din străinătate, din totalul de 27.945.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

UPDATE ora 11:00 -  Așa sunt dispuse secțiile de votare pentru diaspora. Pentru a afla care este cea mai apropiată secție de locul în care vă aflați consultați site-ul votdiaspora.ro.

Alegerile prezidențiale de anul acesta marchează două premiere. Este pentru prima dată când românii din străinătate au putut vota prin corespondență, în plus, secțiile de votare din Diasporă vor fi deschise inclusiv vineri și sâmbătă. Adică, azi este prima zi de vot pentru alegerile prezidențiale 2019 Diaspora.

Românii din Diaspora care s-au înscris până la jumătatea lunii septembrie, pentru a vota prin corespondență, au trimis deja plicurile cu opțiunile lor. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, până în prezent, dintre cei 41.000 de alegători din străinătate care s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă, aproape 35.000 de plicuri au fost validate până la începutul acestei săptămâni.

Românii al căror plic nu a ajuns în țară vor fi anunțați, printr-un mail, să se îndrepte spre secțiile de votare, deschise începând de astăzi. 

Alegeri prezidențiale 2019. Când se votează în străinătate

Votarea în România începe duminică la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Prin excepție, anul acesta, votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile, pentru ca toți românii să poată vota. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00. Duminică, programul va fi între 7.00 și 21.00 (ora locală).

Programul de votare se poate extinde până la ora 24.00 dacă mai există alegători în secția de votare sau la rând în afara acesteia. 

Vezi AICI lista celor 14 candidați la alegerile prezidențiale 2019 și cum arată buletinele de vot

Alegeri prezidențiale 2019. Unde se votează

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare:

- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;

- în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;

- în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;

- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot;

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

- în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate, după programul de mai sus.

Persoanele care sunt netransportabile din motive medicale vor face o cerere specială în urma căreia o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral se va  deplasa cu o urnă specială, mobilă.

AICI găsiți lista celor 835 de secții de votare din străinătate pentru Alegerile prezidențiale 2019

Alegeri prezidențiale 2019. Când votul este declarat nul

Alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare, care îl va scana. După scanarea actului de identitatea și validarea alegătorului, acesta se va deplasa spre membrul biroului electoral care îi este indicat. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală veți primi un buletin de vot și o ștampilă. Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!

Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare   să rămână în afară, și introduceţi-l apoi în urnă corespunzătoare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.Restituiţi ștampila și primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate).

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis, declarație tranșantă: "România e ţara în care hoţii stau în puşcărie, nu la butoanele politice"

Citeste si: Alegeri prezidențiale 2019. Viorica Dăncilă, întrebată cum va reprezenta România în plan extern dacă nu știe engleză! Răspunsul candidatului PSD

Alegeri prezidențiale 2019. Ce este ilegal să faci

Campania în ziua alegerilor este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă găsiţi afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportaţi președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de încheierea votării.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Votul este secret; nu dezvăluţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să violeze secretul opțiunii dumneavoastră. Nu fotografiaţi buletinul de vot și evitaţi fotografierea sau filmarea în secția de votare

Alegeri prezidențiale 2019. Pe 24 noiembrie este turul doi

În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si