Sos de piper. Te-ai plictisit de clasicul sos gorgonzola? Atunci sosul de piper e alternativa pe care e musai să o încerci.

Sos de piper. Ingrediente necesare: Ingrediente:

- 200 ml smântână dulce
- 150 ml vin alb sec
- 1 linguriță muștar de Dijon
- 10 ml coniac
- 1 lingură de boabe de piper verde (zvântate de saramură)
- 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat sau cozi foarte tinere de ceapă verde
sare și piper

Sos de piper. Piper negru. Piper beneficii. Piper contraindicații. Piper.
Sos de piper. Piper negru. Piper beneficii. Piper contraindicații. Piper.

Citeste si: Cîţu: Disperare, numele tău este PSD! De câteva zile tot PSD-ul produce ştiri false pe teme economice la adresa mea

Citeste si: O ambarcaţiune cu două persoane la bord s-a răsturnat în Dunăre; bărbaţii au fost scoşi din apă de o şalupă a Poliţiei de Frontieră

Sos de piper. Modalitate de preparare:

1. Puneți vinul alb într-o crăticioară adâncă la foc mediu până dă în clocot. Adăugați coniacul și lăsați să fiarbă la foc mic 10 minute până scade la jumătate.
2. Nu acoperiți cu capac crăticioara în care fierbeți sosul.
3. Adăugați smântâna dulce, puțin câte puțin, amestecând continuu cu un tel. După ce ați încorporat toată smântâna, lăsați sosul la fiert încă 10 minute până se îngroașă.


4. Adăugați muștarul, boabele de piper verde și pătrunjelul tocat. Luați de pe foc. Potriviți de sare și piper.

Sos de piper. Piper. Tipuri de piper, beneficii pentru organism şi frumuseţe şi contraindicaţii

Aproape că nu există reţetă culinară care să nu precizeze la final că se adaugă puţin piper.

Utilizat în antichitate ca „monedă” de schimb şi prezentat zeilor ca ofrandă, piperul este fără îndoială cel mai răspândit condiment de pe planetă, disponibil pe tot parcursul anului.

Piperul negru, cel mai vândut condiment din toate timpurile, este originar din zona de sud a Indiei, iar în prezent, Vietnam este ţara cu cea mai mare producţie de piper la nivel mondial, aceasta furnizând, începând cu anul 2008, cca. 34% din cantitatea de piper existentă pe piaţa internaţională.

Sos de piper. Piperul este de mai multe feluri: piper negru, piper alb, piper verde, piper roşu sau piper roz

Piperul negru provine de la planta de piper, o plantă asemeni viţei de vie, care poate creşte până la 10 metri lungime in zonele cu clima caldă tropicală. Când planta are vârsta de trei până la patru ani aceasta face bucheţele de flori mici şi albe care se transformă în mici fructe cunoscute drept boabe de piper. Piperul negru se foloseşte în diverse medicamente şi produse cosmetice, iar uleiul de piper este, de asemenea, folosit ca ulei de masaj ayurvedic sau în anumite tratamente de frumuseţe.

Piperul alb este sămânţa plantei de piper după înlăturarea învelişului închis la culoare. Procedeul utilizat în acest sens este cel denumit topire industrială prin care fructele de piper roşu sunt înmuiate în apă timp de o săptămână pentru ca învelişul să se înmoaie şi să cadă. Mai apoi se înlătură toate urmele de înveliş, iar boabele rămase sunt puse la uscat. Piperul alb este foarte răspândit în bucătăriile indiană şi mexicană, în sosuri, salate sau piureuri.

Sos de piper. Piper negru. Piper beneficii. Piper contraindicații. Piper.
Sos de piper. Piper negru. Piper beneficii. Piper contraindicații. Piper.

Citeste si: Doi tineri şi un copil de patru luni au ajuns la spital, după ce s-ar fi intoxicat cu gaz

Citeste si: Tensiuni în Alianţa USR-PLUS la Iaşi: USR anunţă amânarea dezbaterii de duminică între Iolu şi Chichirău pentru Primăria Iaşi

Sos de piper. Piperul verde înseamnă, aşa cum vă puteţi da seama, boabe crude de piper. Aceste boabe sunt uscate astfel încât să-şi menţină culoarea verde. Sunt utilizate metode precum tratarea cu dioxid de sulf, conservarea sau liofilizarea. Cel mai frecvent întâlnim piperul verde în bucatăria asiatică, mai ales în cea thailandeză.

Piperul roşu se referă la fructele conservate în saramură sau oţet sau poate fi produs prin aceleaşi tehnici de menţinere a culorii folosite pentru obţinerea nuanţei de verde.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Piperul roz reprezintă fructele uscate ale unei specii diferite din familia Piperaceae – Schinus Terebinthifolius. Acest condiment este mai degrabă aromat decât iute, fiind de multe ori ales ca decoraţiune şi mai puţin pentru gust. Totuşi, în combinaţie cu alte mirodenii poate căpăta o aromă subtilă, deosebită, fiind, în general, preferat pe lângă preparate din peşte şi legume.
Piperul- Beneficii pentru sănătate

Piperul stimulează papilele gustative transmiţând semnale stomacului pentru creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate, îmbunătăţind, astfel, digestia. Acidul clorhidric este necesar pentru digestia proteinelor şi a altor componente alimentare. Când producţia acestei substanţe este redusă alimentele pot rămâne mai mult timp în stomac provocând arsuri sau indigestie.

Tot piperul ajută la prevenirea formării de gaze intestinale, de asemenea ca urmare a creşterii producţiei de acid clorhidric din stomac.

Sos de piper. Celebrul condiment este apreciat, de asemenea, pentru efectele antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene. Prin efectul de descompunere a celulelor de grasime piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp, energie.

Piperul negru îmbunătăţeşte transferul beneficiilor altor plante în diferite zone ale corpului, maximizând eficienţa altor alimente sănătoase pe care le consumăm. De aceea adăugarea de piper în alimentele noastre preferate nu numai că ne încântă papilele gustative, ci sporeşte disponibilitatea şi accesibilitatea nutrienţilor în sistemul nostru.

Sos de piper. Piper negru. Piper beneficii. Piper contraindicații. Piper.
Sos de piper. Piper negru. Piper beneficii. Piper contraindicații. Piper.

Din punct de vedere nutriţional piperul conţine potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom.
Piperul- Beneficii pentru frumuseţe

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Sos de piper. În industria produselor cosmetice regăsim piperul în numeroase forme, de la notele îndrăzneţe din compoziţia parfumurilor până la efectul „înţepător” al cremelor sau împachetărilor anticelulitice. Pe ten, însă, piperul poate avea efect iritant. Tot efect iritant poate avea, în general, pentru pielea sensibilă.
Contraindicaţii în ce priveşte consumul de piper

Piperul, asemeni multor alimente şi condimente benefice pentru sănătatea oamenilor, trebuie consumat cu moderaţie şi... cu precauţie.
Nu se recomandă consumarea acestuia în stare pură ci numai amestecat în/cu diverse alimente. Şi aşa, consumat în cantităţi generoase, poate cauza probleme ale rinichilor.

Piperul, odată ajuns în zona ochilor, poate provoca senzaţie de arsură sau iritaţii. Pacienţii care suferă de afecţiuni gastro-intestinale trebuie să evite consumul de piper.

Sos de piper. În cazul gravidelor, corpul este deja sensibil la condimente, astfel că se recomandă evitarea piperului. Aroma şi gustul uşor iute se transferă şi în laptele matern.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si