Ciuperci cu maioneză și usturoi. Ingredientul secret care le dă tot gustul
Ciuperci cu maioneză și usturoi - REȚETĂ. Ciupercile cu maioneză şi usturoi se pot face în orice perioadă a anului. Sunt gustoase și extrem de ușor de făcut
Ciuperci cu maioneză și usturoi- REȚETĂ. Iată care este ingredientul secret care le dă tot gustul! De asemenea, vă prezentăm în acest articol beneficiile ciupercilor pentru sănătate și o rețetă de maioneză de casă simplu de făcut.
– 500 g ciuperci
– 200 g maioneză
– cinci-şase căţei de usturoi
– cimbru
– piper alb
– busuioc
Ciuperci cu maioneză și usturoi- REȚETĂ. Așa cum bănuiți ingredientul secret este busuiocul. Aroma lui este de neconfundat, chiar și în cazul ciupercilor cu maioneză și usturoi.
1. Se opăresc ciupercile şi se curăţă de pieliţe, apoi se lasă să se răcească şi să se scurgă. Se pot folosi şi ciuperci conservate.
2. Se curăţă usturoiul, se pisează şi se amestecă, într-un castron, cu ulei, până se obţine o pastă, ca un mujdei.
3. Aceasta se combină cu maioneză, un praf de busuioc, puţin cimbru şi piper alb – după gust.
4. Ciupercile se toacă mărunt şi se omogenizează cu maioneza cu usturoi. Se servesc reci, cu vin alb.
Cel mai bine ar fi ca la această rețetă să folosiți maioneză făcută în casă.
Cea din comerț are o mulțime de chimicale, nefiind deloc sănătoasă.2 gălbenușuri mari de ouă
1/2 linguriță sare
2 linguri apă foarte rece
1 linguriță muștar
2 linguri zeamă de lămâie
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
350 ml ulei DE LA FRIGIDER
Cea mai bună, cea mai rapidă și cea mai sănătoasă variantă de maioneză de casă. Nu mai este nevoie să o cumperi gata făcută când o poți face acasă din numai 3 din ingrediente. Urmărește rețeta de mai jos și așa vei face cea mai bună maioneză de casă, gata în 3 minute.
Ciuperci cu maioneză și usturoi- REȚETĂ. Din cantitățile date îți ies aproximativ 200-250 g maioneză.
Într-un robot de bucătărie la care ai atașat lama cea mai lată, adaugă toate ingredientele (în afară de ulei).
Amestecă-le pentru 5-10 secunde.În timp ce mixarea continuă, toarnă (treptat și încet de tot) uleiul rece (ăsta e secretul reușitei, dacă vrei să îți iasă rapid și să nu se taie maioneza!). Ar trebui să dureze cam un minut până când se încorporează cu totul, scrie bucataras.ro.
Ciuperci cu maioneză și usturoi- REȚETĂ. Când se încorporează uleiul în amestec, ar trebui să obții o cremă consistentă, densă, gălbui-pai. Gustă maioneza de casă și asezonează.
Exista o multitudine de soiuri de ciuperci dintre care multe sunt otravitoare. Cu toate acestea, destule tipuri pot fi consumate, fara nici o teama.
Ciupercile pot fi recoltate din mediul natural, pot fi cultivate la in gradina sau pot fi cumparate din comert.
Ciuperci cu maioneză și usturoi- REȚETĂ. Valorile nutritionale ale ciupercilor variaza in functie de soiul acestora. In general, o ceasca de ciuperci fripte are urmatoarele valori nutritionale:
- calorii- 43
- grasimi- 0 g
- sodiu- 4 mg
- carbohidrati- 7 g
- proteine- 3 g
La aceeasi cantitate de ciuperci, doza zilnica recomandata de vitamine si minerale este:
- tiamina 6%
- riboflavina 14%
- niacina 17%
- B6 8%
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
- acidul folic 3%
- acid pantotenic 12%
- fier 3%
- magneziu 4%
- fosfor 10%
- potasiu 8%
- zinc 6%
- cupru 7%
- mangan 10%
- seleniu 8%
Datorită continutului scazut de calorii, ciupercile pot ajuta la prevenirea obezitatii, un factor de risc pentru foarte multe boli, inclusiv diabet zaharat de tip 2, anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare.
Ciuperci cu maioneză și usturoi- REȚETĂ. Ciupercile sunt o sursa bogata de multe substante nutritive inclusiv vitamina B, vitamina D, cupru, minerale. De fapt, doar cinci ciuperci cremini ofera 31% din valoarea zilnica recomandata de seleniu, comparativ cu 45% din 90 grame de carne ce curcan.
Seleniul este un antioxidant puternic care ajuta la protejarea celulelor de efectele daunatoare ale radicalilor liberi.
Ciupercile sunt singurele fructe sau legume care contin aceasta vitamina importanta. Ca si in cazul oamenilor, in cazul ciupercilor vitamina D este produsa atunci cand acestea sunt expuse la lumina soarelui, la un nivel ridicat de raze ultraviolete B (sub forma de ergosterol vegetal).
Conform unor studii realizate pe soareci, s-a constatat ca palaria ciupercilor albe poate stimula functia imunitara prin cresterea productiei de proteine si antivirale care sunt eliberate de celule, atunci cand acestea incearca sa protejeze si sa repare tesuturile organismului.
Un studiu ulterior a confirmat ca acest soi de ciuperci contribuie la maturarea celulelor sistemului imunitar numite celule dendritice, din maduva osoasa. Potrivit cercetarilor acest lucru ar putea sustine imbunatatirea imunitatii organismului dar si perfectionarea sistemelor de aparare impotriva microbilor.
Vitaminele din grupul B sunt vitale pentru transformarea produselor alimentare (carbohidratilor) in combustibil (glucoza) pe care organismul il arde pentru a produce energie. Acestea ajuta corpul sa metabolizeze grasimile si proteinele. Ciupercile contin o cantitate mare de vitamina B2 (riboflavina) si B3 (niacina).
Alegeti ciupercile care au o textura ferma si nu au pete sau noroi pe suprafata lor. Ciupercile mai inchise la culoare au o aroma delicata iar cele de culoare deschisa o aroma mai intensa. Acestea pot fi pastrate in pungi de hartie in frigider, maxim o saptamana, conform sfatulmedicului.ro.
Ciuperci cu maioneză și usturoi- REȚETĂ. Inainte de a se gati vor fi spalate sub un jet de apa, scurt timp (nu trebuie tinute mult timp in apa pentru a nu fi afectata textura). Pot fi preparate in diverse moduri (prajire, fierbere, frigere, etc.).
Desi unele tipuri de ciuperci nu pot fi congelate, altele pot fi pastrate la congelator chiar si peste o luna.
Ciuperci cu maioneză și usturoi- REȚETĂ. Exista mai multe varietati de ciuperci otravitoare. De aceea, nu se vor consuma ciuperci salbatice ci doar soiuri comestibile care sunt recoltate in conditii sigure.