Un ceaun mare, aşezat pe pirostrii. Lemne care sfârâie în foc, fumul ce acoperă grădina şi un miros de fructe proaspăt culese, care fierb în propria savoare. Aşa se prepară dulceaţa în mod tradiţional, într-un tablou autentic, ca pe vremea bunicilor.

Lavanda, smochinele și socul, transformate în dulceață la ceaun

Afacerea cu bunătăţi dulci a fost pornita în pandemie de un craiovean care a vrut să readucă pe piaţă gustul reţetelor din copilărie.

Citeste si: Cireșe. Cum îţi dai seama că au viermi în ele. Nu te lăsa păcălit!

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Pentru dulceaţa de afine avem nevoie de afine de munte, zahăr şi o jumate de lămâie. Se amestecă afinele cu zahărul, stoarcem jumătatea de lămâie peste ele", explică Aurel Firu, producător. 
Pasionat de gătit, Aurel a experimentat şi reţete proprii. Printre specialităţile sale se numără dulceaţa de lavandă şi cea de afine de munte, două delicatese despre care spune că în sezonul rece se vor consuma ca pâinea caldă. 


„Pentru dulceața de lavandă avem nevoie de 100 grame de lavandă, un kg de zahăr și, la fel, o jumătate de lămâie” Se face siropul înainte, iar n ultimele 10 minute se adaugă lavanda, pentru a-i da aroma și gustul”, spune producătorul.

Dulceața din lavandă la ceaun, delicii bio

Toate ingredientele se amestecă şi se lasă la macerat 20 de minute. Apoi se pun la fiert la foc mic, într-un tuci, timp de 40 de minute. 

Citeste si: Căpșuni cu zahăr. Adevărul șocant despre această combinație. Ce se întâmplă în corpul tău

"Puteți să vedeți ce culoare avem pe tuci, o culare foarte-foarte închisă, astaa înseamnă că fructele sunt foarte proaspete”, explică producătorul.
Ca să încurajeze consumul de produse locale, antreprenorul cumpără fructele numai de la producători autorizaţi din ţară.
„Dacă ne uităm în marile magazine, și n-aș vrea să jignesc pe nimeni, ne uităm la ce prețuri au și calitatea mărfii pe care o au. Eu am încercat să fac lucruri care nu se găsesc la noi, rețete care încă nu sunt la noi”, spune producătorul.

Dulceața la ceaun de lavandă, soc și smochine se vinde ca pâinea caldă

În doar 4 luni intreprinzatorul din Craiova a produs peste 1000 de borcane care se vând în online sau chiar din poartă în poartă, direct la casa clientului.

Citeste si: Dulceaţa de nuci verzi: Secretul unui desert delicios

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

"Aici sunt depozitate sute de borcane cu sirop și dulceață, în peste 20 de arome. Printre cele mai necunoscute arome însă se numără dulceața de flori de dovleac, flori de mac, tei și lavandă”, relatează corespondentul Kanal D la Craiova, Teodora Argint.
Un borcan costa intre 20 şi 25 de lei. Banii obţinuţi din vânzări vor fi investiţi în construirea unui centru pentru ajutorarea femeilor abuzate, centru pe care antreprenorul îl va construi în primăvară. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si