Caltaboș. Cum prepari corect una dintre cele mai iubite rețete de Crăciun
Nu există sărbători fără o masă plină de bucate tradiționale românești. Te vom învăța cum prepari corect una dintre cele mai iubite rețete de Crăciun.
Caltaboșul face parte din rețetele tradiționale care se fac de Crăciun, are diverse rețete, în funcție de zona sau de gospodină și pur și simplu este absolut delicios!
- 1 kg carne tocata de porc (cazaturile de la fasonat sau pulpa si putina poala cu grasime)
- 2 -3 cepe
- Cam 500 g organe (ficat, splina)
- 150 g orez cu bobul rotund, pentru sarmale
- Sare, piper, ardei iute, ienibahar, coriandru, frunze de dafin, cimbru
- 1 morcov
- Ceva albitura (telina,
Citeste si: Consumul de avocado a atins un nivel record, în perioada pandemiei de coronavirus
Nu există sărbători fără o masă plină de bucate tradiționale românești. Te vom învăța cum prepari corect una dintre cele mai iubite rețete de Crăciun.
Caltaboșul face parte din rețetele tradiționale care se fac de Crăciun, are diverse rețete, în funcție de zona sau de gospodină și pur și simplu este absolut delicios!
De obicei fac si caltabos atunci cand fac toba si lebar, deci aleg de-acolo organe si pentru caltabos.
Splina si ficatul (se poate pune si plaman, dar mie nu-mi place) se spala si se fierb in apa cu sare, dafin, boabe de piper si ienibahar, se racesc si se toaca.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro
Citeste si: Salata de boeuf. Secretele celui mai iubit preparat de sărbători
Ceapa se curata si se taie marunt, se pune intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei si se lasa pana se inmoaie usor, apoi se adauga orezul si 150 ml apa.Se lasa pana cand este absorbita toata apa si orezul este usor umflat.
Carnea se toaca prin sita mare, se adauga organele tocate, ceapa cu orezul, condimentele dupa gust si se umple intestinul. Se leaga la capete si se inteapa cu o scobitoare din loc in loc, sa nu pocneasca la fiert.
Sunt mai multe modalitati de pregatire: fiert, prajit in ulei sau untura si la cuptor. Eu il fac la cuptor. Asez caltabosul in tava, adaug radacinoase (morcov, patrunjel, telina) taiate felii, apa si putin ulei si il bag la cuptor, la foc potrivit. Dupa 30 de minute se verifica si se inteapa cu o scobitoare.
Este gata atunci cand nu mai iese lichid deloc, atunci cand este intepat.
Puteti adauga in caltabos si putina slanina afumata taiata cubulete, in felul acesta caltabosul va avea un usor gust de afumat si un aspect frumos, de mozaic.
Pe scurt, caltabosii sunt un fel de sarmale, dar in alta forma si fara varza. Gustul este foarte apropiat de cel al sarmalelor!
Sursa: poftă-bună.com