„Totul a fost mușamalizat. Totul a fost ascuns. A fost pusă viața în pericol! ca dovadă, în prezent sunt 22 de cazuri confirmate: 16 angajați, plus 6 membri ai familiilor, dintre care 2 sunt copii”, spune o angajată a școlii.

Cu alte cuvinte- angajata școlii 28 din Capitală spune că mai puțină nepăsare și mai multă vigilență din partea celor responsabili ne-ar fi putut scăpa de focarul izbucnit acolo.

Primul caz de infectare cu tulpina britanică a virusului ar fi fost confirmat pe 14 ianuarie, dar Inspectoratul Școlar a fost anunțate abia în data de 20, cu o întârziere de 6 zile. Astfel că cei care au intrat în contact direct cu respectiva persoană nu au știut să se ferească să nu dea boala mai departe- mai ales că mutația e extrem de contagioasă.

Tulpina mutant din Regatul Unit, focar după focar de infecție

„Se spune că după sărbători, directorul a dat o masă, conform tradiției, a adus sarmale.
Îngrijitoare care are noua tulpină și care nu a plecat în străinătate, s-a ocupat, a pus masa, a strâns!”, spune angajata.

De ce să ne mire, așadar, că numărul celor infectați a ajuns la 16- doar de la acest caz. Noroc că nu erau elevii la școală- că puteam asista la o explozie de cazuri- mai ales că tulpina britanică e contagioasă și în rândul copiilor- după cum au avertizat specialiștii străini.

„Bineinteles ca m-as teme, pentru ca nu stim la ce sa ne asteptam. Si mai suntem si noi, cei de acasa, bolnavi si ne aduce si noua”, spun oamenii.

Îngrijorător e că deja virusul mutant pare să se fi extins ca o caracatiță și în România. Primul caz a fost în Giurgiu- ieri a fost confirmat un caz în Suceava, iar astăzi am aflat că există o persoană infectată cu tulpina britanică și în Constanța!

„Se transmite mult mai ușor, studiile arată o rasmitere cu 30 până la 50 la sută mai rapid decât situația actuală. Ceea ce înseamnă că s-ar putea să avem mai multe infectări”, spun specialiștii.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Dar ca să aflăm proporțiile dezastrului- ar trebui făcute analize amănunțite. Concret- probele recoltate pentru un test real time pcr pot ridica mai multe suspiciuni, caz în care acestea sunt supuse procesului de secvențiere. E vorba de o analiză de durată, ale cărei costuri pot fi de aproximativ 500 de euro. În România sunt doar 3 laboratoare unde se poate face asta. Unul e la Timișoara.

„Un test RT PCR amplifică doar 2-3 regiuni țintă ale tulpinii, pe când, prin secvențierea întregului genom analizăm până la 99 la sută din întreaga tulpină a virusului”, spun cercetătorii.

Tulpina mutant se răspândește repede și în România

Cu toate că primejdia ne paște pe toți- autoritățile centrale nu par atât de preocupate să afle cât de mult s-a extins virusul mutant.

Iar motivele sunt strict financiare.

„Nici n-ar mai trebui să cheltuim banii cu secvențierea, din punctul meu de vedere e clar că cei care au intrat în contact au noua tulpină. Focarul s-a creionat și s-a definit.”, spun specialiștii.

Alte țări au înțeles cât e de gravă amenințarea și se pregătesc de lockdown. Drept dovadă- au fost anulate o grămadă de zboruri- de aceea- astăzi- la prânz- aeroportul din Otopeni era aproape pustiu.

„Ultima decolare a acestei zile este programată la ora 18 și 20 de minute. Urmează un interval de, atenție, 10 ore, în care niciun avion nu mai decolează de pe aeroportul internațional Henri Coandă”, relatează reporterul Kanal D.

Am găsit în terminalul plecări doar câțiva străini care au ajuns în țara noastră în interes de serviciu.

Israelul este prima țară care a interzis complet zborurile internaționale timp de 2 săptămâni.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: „Dacă ai sub 5.000 de euro pe lună, ești sărac!” Cristina Șișcanu, pusă la zid de internauți după declarațiile controversate despre pragul sărăciei în România- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si