O nouă variantă de coronavirus, posibil mai contagioasă, apărută la jumătatea anului trecut şi devenită dominantă în California explică creşterea semnificativă a numărului cazurilor de COVID-19 şi al deceselor asociate acestei boli în acest stat al SUA.

Datele îngrijorătoare apar într-un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea California din San Francisco (University of California San Francisco- UCSF), după cum relatează Agerpres.

Citeste si: Veste cumplită despre prezența virusului mutant în România. Tulpina britanică, în jumătate din țară

"Scenariul de coșmar"- două tulpini de coronavirus care se suprapun

Locuitorii Californiei sunt îngrijoraţi în special de răspândirea variantei britanice, dar varianta californiană ar putea deveni până la sfârşitul lunii martie responsabilă pentru circa 90% dintre noile cazuri de COVID-19 în acest stat american- faţă de circa 50% în prezent, estimează cercetătorul care a condus echipa ce a efectuat studiul.

Mai mult, avertizează medicul Charles Chiu, circulaţia concomitentă a acestor două variante creează riscul unui ''scenariu de coşmar'', acela în care două virusuri se întâlnesc într-o singură persoană, fac schimb de mutaţii şi creează astfel o tulpină încă şi mai periculoasă a coronavirusului SARS-CoV-2.

Citeste si: Câte cazuri de infectare cu noua tulpină COVID-19 au fost descoperite în România?

Noua variantă de SARS-COV-2 se leagă mai ferm de celula umană

Genomul variantei B.1.427/B.1.429 cuprinde trei mutaţii care privesc proteina Spike (S), folosită de virus pentru a pătrunde în celulele umane. Una dintre aceste mutaţii, denumită L452R, afectează aşa-numitul ''domeniu de legare a receptorului'', ajutând virusul să se lege mai ferm pentru a ataca celulele.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Această adaptare nu a fost observată la variante ale coronavirusului care au provocat îngrijorare în alte locuri.

În cercetarea de laborator, varianta californiană s-a dovedit de asemenea mai rezistentă faţă de anticorpii generaţi de vaccinurile anti-COVID-19 sau de o infecţie anterioară. În comparaţie cu variantele existente, în cazul acesteia diminuarea protecţiei este ''moderată, dar semnificativă'', potrivit autorilor studiului.

Astfel, în timp ce varianta de coronavirus devenită dominantă în Africa de Sud reduce efectul anticorpilor cu un multiplu de 6,2 varianta din California reduce acest efect cu un multiplu de 2. ''Anticipez că pe măsura trecerii timpului ea va avea un efect asupra vaccinării'', şi chiar dacă acesta va fi mai puţin pronunţat în comparaţie cu varianta sud-africană, ''tot rămâne preocupant'', notează Charles Chiu.

Citeste si: Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre al treilea val al pandemiei. Noua tulpină Covid-19 face ravagii

Câte cazuri de infectare cu noua tulpină COVID-19 au fost descoperite în România

Ministerul Sănătăţii a anunțat, marţi, că au fost confirmate până în acest moment 164 de cazuri de infectare cu noul Coronavirus, noua variantă UK- linia genetică B.1.1.7, după 499 de secvenţieri. 

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Sursa citată a precizat că cazurile confirmate provin din Bucureşti (92 de cazuri), judeţul Timiş (11 cazuri), judeţul Cluj (9 cazuri), judeţul Ilfov (6 cazuri), judeţul Suceava (8 cazuri), judeţul Botoşani (5 cazuri), judeţul Vâlcea (4 cazuri), judeţul Galaţi (4 cazuri), judeţul Caraş-Severin (2 cazuri), judeţul Argeş (2 cazuri), judeţul Gorj (2 cazuri), judeţul Covasna (9 cazuri) şi din judeţele Giurgiu, Constanţa, Mureş, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila, Bihor şi Dolj (câte 1 caz).

Cazurile confirmate provin dintr-un total de 499 de secvenţieri care au fost raportate, până în prezent, Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Anterior, INSP a prezentat o analiză a celor 136 de cazuri confirmate până în 21 februarie, precizând acelaşi număr de secvenţieri, respectiv 499.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si