Înfiorătoare și greu de uitat, intervenția jandarmilor din Vatra Dornei- chemați să imobilizeze un presupus răufăcător- părea până mai ieri o tragedie accidentală, nicidecum una cu repetiție. Pe-atunci, jandarmii care au țintuit suspectul la pământ n-au fost în stare să-i mai pună și cătușele... deși suspectul era unul singur, IAR EI erau TREI!

Strădania stângace a forțelor de ordine face acum obiectul unui proces.

Vizată este femeia jandarm din echipaj care a intervenit barbar! Fără să se gândească de două ori, a pulverizat în ochii suspectului spray lacrimogen. Tocmai acest gest- suprapus peste alte probleme de sănătate- ar fi dus la moartea celui imobilizat.

Cursuri de formare pentru polițiști prea scurte. Erori în teren

Mai târziu, femeia în uniformă a fost trimisă în judecată de procurorii militari din Iași care o acuză de 3 infracțiuni: lovituri cauzatoare de moarte, port fără drept de obiecte periculoase și purtare abuzivă.

„Nu v-a invatat ma la academie, ca nenorocita asta de legatura a capului cu corpul, care se numeste gat, e populata de problematica nervoasa, respiratorie. Nu stiti ma ca legatura cu capul se face prin aceste pachete? Si ca orice suprimare duce la pierderea cel putin a cunostintei?”, se întreabă expertul Tudorel Butoi.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Mărturie a incompetenței din instituțiile de forță stă și operațiunea de la Onești- unde doi oameni au fost luați ostatici, într-un apartament, și au sfârșit înjunghiați, la sfârșitul a 5 ore de negocieri. În tot acest timp, nimeni n-a intervenit să captureze suspectul, iar polițiștii cu experiență în misiunile de salvare au spus atunci că țara noastră duce lipsă de profesioniști.

Cursurile de formare a agenților de poliție au fost reduse de la doi ani, la unul- după ce Ministerul Afacerilor de Interne a deci să modifice structura:

„Nu or fi avut minte in cap profesorii, astia de la ministerul invatamantului cand au dozat incarcatura pe aceasta curicula de 2 ani? Astia sunt oameni de stiinta a cartii care au trecut pe acolo! Care stiu cate ore de procedura penala trebuie. De trageri. De formare fizica. Si trebuie 2 ani! Cum ati putut ma sa va permiteti sa duceti scoala la 6 luni? Ce sa faca in 6 luni? Ati fost asasinii acestor scoli si programe analitice!”, spune psihologul criminalist Tudorel Butoi.

Cursuri pentru polițiști scurtate la presiunea sindicatelor

Modificările ar fi venit la presiunea sindicatelor de poliție:

„Cu toate ca vorbim de agenti de ordine publica, agenti care zilnic au interventii, in interioruil sistelumui lipseste lipsa de pregatire profesionala si tactic. Sefii au preferat oameni in teren, nu oameni pregatiti. S-a insistat pe numar, nu pe calitatea oferita de aceste programe de pregatire”, spune Cosmin Andreica, de la sindicatul Europol.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Operațiuniile soldate cu morți s-au încheiat- de fiecare dată- cu demiterea celor direct implicați, dar niciodată n-au fost însoțite de schimbări care să preîntâmpine astfel de erori. Ministrul de Interne spune- totuși- că n-avem de ce să ne îngrijorăm câtă vreme intervențiile cu deznodământ fericit ale poliției române sunt mai multe decât cele care culminează cu decese.

„Nu este corect să punem semnul egal între tragedia de la Pitești și restul acțiunilor desfășurate de către poliția română. Pentru mine orice misiune care se sfârșește tragic este o palmă dată sistemului de ordine și siguranță publică. Cei vinovați vor plăti”, a precizat ministrul de interne.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si