La data de 7 mai 1986, echipa de fotbal Steaua Bucureşti a cucerit Cupa Campionilor Europeni (CCE), aflată atunci la a 31-a ediţie, pe stadionul ”Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla (Spania), după ce învingea în finală pe celebra FC Barcelona, cu scorul de 2-0, în urma loviturilor de departajare.

Această victorie a fost cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc la nivel de club, pe care Steaua Bucureşti o putea repeta în 1989, când a jucat din nou finala competiţiei, dar a fost învinsă clar de formaţia italiană AC Milan cu scorul de 4-0.

Steaua a devenit, astfel, prima echipă din România care a jucat finale europene, singura echipă care a câştigat un trofeu european la nivel de cluburi şi singura dintr-o ţară comunistă care a obţinut trofeul continental suprem.

Citeste si: Ce salariu are Cristina Neagu la CSM București. Sportiva a fost desemnată cea mai bună handbalistă a lumii de 4 ori

Steaua Bucureşti dobândea, în 1986, consacrarea ca o echipă de valoare a continentului, în mare parte şi graţie evoluţiei extraordinare a portarului Helmuth Duckadam, care a apărat patru lovituri de departajare consecutive în meciul de pe stadionul ”Ramon Sanchez Pizjuan” şi a intrat, astfel, în Cartea Recordurilor.

În drumul său până la finala de pe pământ spaniol, Steaua Bucureşti le-a eliminat, pe rând, pe campioanele Vejle BK (Danemarca), Honved Budapesta (Ungaria), Kuusysi Lahti (Finlanda) şi Anderlecht Bruxelles (Belgia).

Helmut Duckadam, unul dintre eroii finalei, cel care a apărat nu mai puțin de patru lovituri de departajare ale spaniolilor, a transmis că data de 7 mai rămâne ”gravată cu aur” în istoria fotbalului, dar are și un regret, anume că nu s-a putut realiza întâlnirea componenților echipei care a adus

Cupa Campionilor Europeni la București.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

7 mai 1986[Sursa foto: eurosport.ro]

Regretul eroului Helmut Duckadam

”7 mai 1986. O seară magică pentru sportul românesc, o dată gravată cu aur în istoria fotbalului. Este momentul în care Steaua București devenea prima echipă din Estul Europei care reușea să câștige Cupa Campionilor Europeni.

Din păcate, ca în ultimii cinci ani, nu vom reuși să fim împreună pentru această aniversare. Păcat!”, se arată pe contul de Facebook al lui Helmut Duckadam.

Citeste si: Cariera Anei Porgras. Faimoasa de la „Survivor România” fost desemnată campioană mondială la gimnastică artistică în anul 2010

CSA Steaua a dorit să organizeze un moment pentru aniversarea împlinirii a 35 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni, însă inițiativa nu a putut avea finalitate, cel puțin nu pe 7 mai, din cauza, conform spuselor lui George Ogăraru, prelungiri stării de urgență.

Echipa Steaua București 1986[Sursa foto: eurosport.ro]

Evenimentul va putea avea loc, totuși, însă mai târziu, prima dată luată în calcul de CSA Steaua fiind 7 iunie, când clubul împlinește 74 de ani de existenț ă.

FC Barcelona- Steaua 0-0, 0-2 după loviturile de departajare

Finala Cupei Campionilor Europeni: 7 mai 1986, ora 20:15, Sevilla, Stadion "Ramon Sanchez Pizjuan", spectatori: 70.000.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Arbitri: Michel Vautrot- Alain Delmer, M. Girard (Franţa).

Steaua (antrenor Emeric Ienei): Helmuth Duckadam- Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu- Lucian Bălan (Anghel Iordănescu- '75), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu- Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă (Marin Radu II- '107).

FC Barcelona (antrenor Terry Venables): Francisco Gonzalez Urruticoechea- Gerardo Miranda Concepcion, Miguel Bernardo Blanquetti, Jose Ramon Alexanco Ventosa, Julio Alberto Moreno Casas- Victor Munoz Manrique, Bernd Schuster (Jose Moratalla Claramunt- '85), Marcos Alonso Pena, Angel Pedraza Lamita- Steve Archibald (Angel 'Pichi' Alonso Herrera- '106), Francisco Jose Carrasco Hidalgo.

Loviturile de departajare: 0-0 Majearu (ratare), 0-0 Alexanko (ratare), 0-0 Boloni (ratare), 0-0 Pedraza (ratare), 1-0 (gol), Lăcătuş, 1-0 Alonso (ratare), 2-0 (gol) Balint, 2-0 Marcos (ratare).

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si