În timpul pandemiei de coronavirus a existat o transmitere atât de redusă a gripei încât unele tipuri de virusuri gripale par să fi dispărut în totalitate, potrivit unui raport prezentat de Live Science.

Citeste si: Ministrul Sănătății a participat la activități de vaccinare în zonele rurale

În timpul pandemiei COVID-19, cazurile de gripă au scăzut la valori minime istorice- un fenomen pe care experții îl atribuie purtării măștilor și luării altor măsuri de precauție pentru combaterea noului coronavirus.

Interesant este că două tipuri de viruși gripali nu au apărut în nicio analiză medicală din ultimul an. Experții nu știu încă dacă aceste tipuri au dispărut cu desăvârșire, dar dacă este așa, oficialii vor avea o sarcină mai ușoară în alegerea tulpinilor de virusuri gripale incluse în vaccinul gripal sezonier, a raportat STAT.

Citeste si: Vești bune: Medicament pentru Alzheimer, aprobat în SUA

Citeste si: Cifre îngrijorătoare: În fiecare an, 25.000 de români mor din cauza poluării

Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19. Lupta nu se oprește aici

Care sunt virusurile care nu au mai apărut niciunde în lume

Două familii de virusuri gripale cauzează gripa sezonieră: gripa A și gripa B. Virusurile gripale A sunt împărțite în „subtipuri” bazate pe două proteine de pe suprafața lor cunoscute sub numele de hemagglutinină (H) și neuraminidază (N), potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor și Prevenire (CDC).

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

În prezent, H1N1 și H3N2 circulă la oameni și fiecare dintre aceste subtipuri este împărțit în alte diviziuni specifice.

Virușii gripali B, pe de altă parte, nu au subtipuri, dar sunt împărțiți în două linii cunoscute sub numele de B/ Yamagata și B/ Victoria.

Una dintre aceste subdiviziuni din H3N2, cunoscută sub numele de 3c3.A, nu a fost detectată din martie 2020. Același lucru este valabil și pentru linia B/ Yamagata, potrivit STAT.

"Cred că are o șansă semnificativă să dispară cu totul", a declarat Trevor Bedford, biolog de calcul la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, referindu-se la virusul H3N2.

Citeste si: Noi controverse privind originea COVID-19: Cum a început, de fapt, pandemia?

Diversitatea virusurilor gripale aflate în circulație va fi modificată

Florian Krammer, virusolog la Școala de Medicină din New York, a spus referitor la tulpina B- Yamagata: "Doar pentru că nimeni nu l-a mai văzut nu înseamnă că a dispărut complet, nu? Însă, ar fi putut să dispară".

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

O diversitatea mai redusă în rândul virusurilor gripale înseamnă o gamă mai mică de virusuri în circulație și o șansă mai mare ca tulpinile din vaccinuri să fie compatibile cu cele aflate în circulație.

"Fără îndoială, diversitatea virusurilor gripale aflate în circulație va fi modificată. Cât de mult va fi schimbată și cât de mult timp va rămâne așa, acestea sunt întrebările principale. Însă, nu am mai văzut așa ceva până acum", a spus Richard Webby, director al Centrului pentru Studiul Ecologiei din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si