În această zi mai sunt pomeniți și următorii Sfinți Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stanișoara, Sfânta Febe, diaconița din Chenhrea, Sfântul Cuvios Teoctist, Sfântul Zinon, a Sfintei Vasilisa, Sfântul Aristion, episcopul Alexandriei, Sfântul Hariton, Sfântul Mucenic Arhontiul și Sfântul Mucenic Polidor.

Cine a fost Sfântul Mucenic Antim?

Sfântul Mucenic Antim a fost episcop al Bisericii Nicomidiei în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, dictate de împărații Dioclețian și Maximian.

În 288 din porunca lui Maximian, au murit 20.000 de creștini în Nicomadia. În tot acest timp, Sfântul Antim era prezent în satul Semana, nu pentru a se feri de moartea mucenicească, ci pentru a-i întâri pe cei de acolo în primirea muceniciei. Cu floarea tinereții sale, Antim aducea rodul cel copt al nerăutății, crescând cu trupul.

Sfântul Mucenic Antim a păstrat biserica unită şi credinţa întreagă într-o vreme în care prigoana asupra creştinilor era la apogeu în toate părţile Răsăritului şi mai ales în Nicomidia, reşedinţă imperială.

„Când a ieşit porunca împărătească pentru uciderea creştinilor scrisă pe hârtie şi a fost citită în mijlocul cetăţii Nicomidia, apoi a fost pironită în zid la loc de privelişte, Sfântul Antim a mărturisit pe Hristos înaintea tuturor şi a rupt acea poruncă de pe zid şi a sfărâmat-o, ocărând cu mare glas păgânătatea. Atunci mai întâi Antim s-a arătat mucenic în Nicomidia” (Vieţile Sfinţilor).

Cine a fost Sfântul Mucenic Antim, episcopul pe care îl sărbătorim pe 3 Septembrie
Cine a fost Sfântul Mucenic Antim, episcopul pe care îl sărbătorim pe 3 Septembrie[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sf. Maria Mică?

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

După acesta, mai mulţi demnitari şi marii slujitori ai casei împărăteşti au început a-L mărturisi pe Hristos pe faţă, spunând că sunt creştini. Unii ca aceştia au fost Dorotei, Mardonie, Migdonie, Petru, Indis şi Gorgonie, cu mulţi alţi însoţitori ai lor, care au suferit chinuire şi moarte pentru credinţa de la care nu puteau abdica.

Astfel, după Sfântul Antim, care se afla într-un sat din apropierea oraşului, s-au trimis mai mulţi soldaţi şi pe când aceştia îl căutau, el a ieşit în întâmpinarea lor şi, înainte de a-şi dezvălui identitatea, i-a găzduit punându-le masa şi odihnindu-i.

Atunci când au aflat cine este gazda lor, soldaţii nu au mai vrut să-l ducă înaintea autorităţilor, dar episcopul a mers de bunăvoie la judecată, botezându-i pe drum pe cei trimişi să-l prindă. A fost pus la cazne şi apoi i s-a tăiat capul.

Trupul Sfântului Antim era potolit, duhul smerit, zavistia dezrădăcinată, mania întru dansul nici urma nu arata, iutimea nici nu se auzea. Acesta s-a făcut vrednic de rânduiala preoțească, în care drumul mântuitor sâvârșea cu lucrul si cu cuvântul, învățănd pe toți rugăciunea cea gânditoare de Dumnezeuu și osteneala cea folositoare.

Citeste si: Calendar ortodox 2021 septembrie: Cele mai importante sărbători

Citeste si: Ce părere a avut Dan Bălan despre Arsenium, atunci când s-au cunoscut: "Mă privea de sus, dar asta e chestia lui, așa privește el oamenii!"- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Totodată, una din epistolele sale trimisă creștinilor din închisoare, a fost dată împăratului Maximian. Citind epistola, împăratul a poruncit ca Antim să fie prins, așa că a trimis douăzeci de soldați să-l prindă. Văzător cu duhul, Antim i-a întâmpinat pe soldați, i-a dus în casa sa, i-a pus la masă și după le-a spus că el este cel căutat. Uimiți de bunătatea sa, soldații i-au poruncit acestuia să se ascundă, spunânu-i că îi vor spune împăratului că nu l-au găsit. Antim le-a spus că nu se ascunde să fie ucis și nu vrea să mintă.

Însă, în drum spre împărat, soldații au crezut în Hristos și au primit să fie botezați. Ajuns în fața împăratului, Antim a fost supus multor torturi, iar la final i s-a tăiat capul.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si