Prima iniţiativă legislativă din 2022 privind completarea Codului muncii, depusă de deputatul USR Marian Lazăr, solicită ca data de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, să fie declarată zi de sărbătoare legală. Din păcate, chiar dacă legea va fi promulgată, anul acesta Ajunul Crăciunului cade într-o zi de sâmbătă, care oricum este liberă.

Citeste si: 24 ianuarie zi liberă: O nouă mini-vacanţă pentru români

O nouă zi liberă pentru români

Sărbători legale 2022. Deputatul USR care a depus proiectul de lege precizează că la nivelul instituţiilor Uniunii Europene data de 24 decembrie este stabilită ca fiind sărbătoare legală.

Dacă ziua de 24 decembrie va fi declarată sărbătoare legală, românii vor beneficia pe final de an de trei zile libere consecutive (24, 25 și 26 decembrie). 

În România Codul Muncii prevede ca sărbători legale, în care nu se lucrează, un număr de 15 zile, din care două- prima zi de Paşti şi prima zi de Rusalii- se prăznuiesc într-o zi de duminică, "acest număr de sărbători legale fiind mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene", între care Bulgaria, Lituania, Germania, Spania.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Sărbători legale 2022. Calendarul zilelor libere în noul an

Iniţiativa a fost depusă la Senat- prima cameră sesizată.

"Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează.

Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie", argumentează între altele iniţiatorul în expunerea de motive, adăugând că pe 24 decembrie românii respectă totodată o serie de tradiţii şi se pregătesc să serbeze Crăciunul.

Când cad zilele libere în 2022

Sărbători legale 2022.  În fiecare an, în România există 15 zile libere de sărbătorile legale. Însă 2022, multe dintre acestea pică în weekend, astfel încât nu pot fi considerate cu adevărat zile libere pentru români.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Astfel, primele două zile ale anului, respectiv 1 și 2 ianuarie pică în 2022, în weekend. Totuși, trei weekenduri de anul viitor vor fi mai lungi, adică vor avea 3 zile, deoarece unle sărbători pică fie lunea, fie vinerea.

Pe lângă cele 3 weekenduri lungi, mai sunt și alte weekenduri prelungite: cele de Paște și Rusalii, unde avem Vinerea Mare este liberă, la fel ca și lunea de după Paște și Rusalii.

Totodată, cele mai multe zile libere de care vor beneficia românii sunt în luna ianuarie, în aprilie, atunci când va pica și Paștele Ortodox, dar și în decembrie când sărbătorim Ziua Națională și Crăciunul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si