„Din fața monitorului conducem sera, după ce facem setările, urmărim dacă sera răspunde solicitărilor, putem monitoriza umiditatea cu mov deschis... avem temperatura.” 

Agricultura anului 2022 este total diferită de munca depusă de bunicii noștri. Aceste roșii cresc pe verticală și nu în pământ obișnuit, ci într-un strat consistent de... coji de nucă de cocos.

Sera fără pământ, cu legume ca la bunici

„Dacă ne uităm bine, această coajă de nuca de cocos arată ca un pământ normal. Aici sunt dezvoltate foarte frumos toate rădăcinile plantei. Prin irigatori, pe aici primești toți nutrienții, calciu, fier.”

O astfel de seră poate fi amplasată inclusiv în marile orașe, reducând distanța legumelor de la fermă până în farfurie. Iar gustul legumelor adevărate nu dispare: tehnologia modernă se împletește cu tradiția.

Silvia Răileanu, proprietara serei: Nu smulgem buruieni că la bunici, dar este de muncă pentru că sunt lucrări care se fac săptămânal, făcute cu exactitate, corectitidine, înseamnă timp să formezi oamenii.”

Citeste si: VIDEO| Au apărut primii cartofi noi românești. Prețurile ajung la 30 de lei pe kilogram

Proiectul îi aparține Silviei Răileanu, jurist de profesie

Investiția se ridică la 6 milioane de euro, parțial din fonduri europene. 

Silvia Răileanu, proprietara serei: „Cultura modernă înseamnă o roșie foarte gustoasă, sănătoasă, ușor de controlat care îți asigura o productivitate constantă, o previzibilitate și până la urmă un produs frumos la raft, gustos...prima oară cumperi cu ochii.”

Grija constantă pentru legume stă la baza gustului autentic.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„- Arată ciorchinele perfect?

- Da, dar încă nu gata de cules. Culegem când ultimele 2 boabe sunt de culoarea portocalie.”

Muncă e diferită inclusiv pentru angajați într-un astfel de mediu.

„- E bine, îmi place. Am 4 ani aici.

- Culegeți?

- Culegem, defoliem, de cules e non stop.

- Câte lăzi umpleți pe zi?”

Citeste si: Proiect- buncăr pentru fructe și legume

O mare provocare o reprezintă temperatura

De multe ori e prea cald sau prea rece...

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Avem o tubulatură pe care aerul intră în seră la umiditate și temperatura care trebuie. Cum se întâmplă? Practic capeții de seră sunt dubli, avem încălzitor, ventilatoare și cu un fagure.”

Roșiile de aici, câte 30 de tone pe săptămână, ajung pe rafturile supermaketurilor în caserole de 500 de grame, la prețul de 13 lei.

Citeste si: VIDEO| Sparanghelul, apreciat de gurmanzii occidentali, a ajuns să coste la noi de trei ori mai mult decât carnea

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si