Semnificație Ziua Pacalelilor. Obiceiul păcălelilor din ziua de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, susține The Museum of Hoaxes din San Diego, California, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în cadrul căruia un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar în ziua de 1 aprilie

Ce semnificatie are Ziua Pacalelilor

În România, Ziua Păcălelilor se sărbătorește încă din secolul XIX, deși această tradiție a început din 1582 în Franța. O ipoteză acceptată ce face referire la Ziua Păcălelilor susține faptul că ziua de 1 aprilie are o strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu calendarul gregorian, în 1582 în Franța.

Citeste si: VIDEO| Deși a venit primăvara, în stațiunile de la munte iarna nu se dă plecată, iar acest lucru îi bucură din plin pe turiști 

Potrivit vechiului calendar, pe 1 aprilie era ziua Anului Nou, în loc de 1 ianuarie. După apariția calendarului gregorian, oamenii oamenii din timpul lui Carol al IX-lea au avut reale probleme în a se obișnui cu sărbătorirea Anului Nou pe data de 1 ianuarie.

O altă teorie spune că ziua i obiceiurile de 1 aprilie vin chiar de pe vremea Imperiului Roman. În acele vremuri când romanii organizau serbările Hilaria închinate zeiței Cybele pe data de 25 martie, iar la această petrecere oamenii purtau măști și puteau păcăli pe oricine.

semnificație 1 aprilie ziua păcălelilor

De ce a fost aleasa data de 1 aprilie pentru a celebra Ziua Pacalelilor

Pentru că oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a sărbătorii, aceștia au continuat să își trimită mesaje și felicitări pe data de 1 aprilie. Din acest motiv au fost numiți „nebuni de aprilie", de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua păcălelilor. 

În timp, felicitările care erau trimise în ziua Anului Nou de 1 aprilie, s-au transformat în farse iar de cele mai multe ori erau însoțite de cadouri amuzante. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Serialele şi filmele care apar pe Netflix în aprilie 2022

Citeste si: Serialele şi filmele care apar pe Netflix în aprilie 2022

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Inițial a fost sărbătorită în Europa, a trecut peste ocean și a ajuns în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

În Franța, țara de origine a Zilei Păcălelilor, cel care cade în plasa păcălelilor este numit „poisson d’Avril” (peşte de aprilie). Potrivit tradiției, acesta trebuie să poarte o zi întreagă o hârtie prinsă cu un ac de gămălie pe spate. Hârtia trebuie să aibă formă de pește sau să fie desenat un pește pe ea.

Ziua Păcălelilor este sărbătorită în Franța fie prin cadouri ce constau în felicitări cu pești, fie în bomboane de ciocolată în formă de pește.

Citeste si:  Rugaciunea pentru Postul Paştelui

În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este celebrată două zile. Cel păcălit este numit „nooddy” și trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În Scoția, celui păcălit i se spune „April qowk” sau „April cuckoo”(cuc de aprilie), deoarece este considerată ca fiind prima pasăre care vestește venirea anotimpului primăvara.

Pe 1 aprilie, Japonezii sărbătoresc „Ziua păpuşilor”, sau „Ziua bucuriei celor mici”, când celor mici li se oferă în dar păpuși.

În Peru, Mexic și Columbia, Ziua Păcălelilor este sărbătorită pe 28 Decembrie și poartă numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). 

Citeste si:  Când vine primăvara 2022? Prognoza meteo pentru următoarea lună


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si