La rândul său, ministrul economiei german spune că Germania nu se va lăsa șantajată de Putin.

Robert Habeck, ministrul economiei din guvernul german, spune că aliații cu care a discutat sunt de părere că astfel de contracte existente trebuie respectate. El a adăugat că Rusia nu a trimis încă o factură și că Germania este pregătită pentru orice scenariu.

Să fim pregătiți să nu mai avem deloc gaz rusesc

Am putea să avem o situație în care de mâine nu vom mai avea deloc gaz rusesc.  Depinde de noi să ne pregătim pentru orice scenariu ”, a transmis ministrul francez, Bruno Le Maire, după mai multe discuții cu omologul său german.

Citeste si: Traian Băsescu, alungat din vila de protocol. Un fost deputat se oferă să-l găzduiască gratuit

În ce privește amenințarea, cererea apăsată sau propunerea – nici nu mai știm cum să o numim – de a face plăți în ruble, este crucială pentru noi respectarea contractelor existente. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin ”, a spus ministrul german, Habeck, potrivit Reuters.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Separat, și cancelarul Scholz a spus că firmele germane vor continua să plătească gazul în euro, așa cum este stipulat în contracte.

Președintele rus Vladimir Putin afirmă că gazele vor putea fi achitate doar în ruble

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a informat că a semnat un decret prin care obligă țările care achiziționează gaz rusesc să îl achite în ruble, începând de vineri, 1 aprilie. În cazul în care plata nu va fi efectuată în această monedă, contractele vor fi reziliate, notează Reuters.

Citeste si: Comisarul european, Nicolas Schmit, laudă România pentru ospitalitate: „Felul în care a fost gestionată această situaţie este remarcabil"

Pentru a putea cumpăra gaze naturale rusești, atunci clienții străini vor trebui să deschidă un cont în ruble la bănci rusești și să facă plățile din aceste conturi, începând de mâine ”, a anunțat Vladimir Putin în cadrul unui discurs televizat. 

Ce spun autoritățile române

Autoritățile ne asigură că începând din această vară, România își va reduce și necesarul de gaz rusesc datorită zăcămintelor pe care am început să le exploatăm deja în Marea Neagră.

Tot în Marea Neagră, până în 2026 vor începe noi exploatări de gaze naturale în perimetru Neptune Deep, ceea ce ne va aduce atât independența energetică, dar și statutul de exportator de gaze naturale în Europa.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si