Secretariatul de stat pentru revoluționari, structură subordonată Guvernului, a decis să ceară în justiție retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite în Revoluția din 1989 atribuit fostului președinte Ion Iliescu, potrivit unei decizii oficiale postate pe site-ul instituției.

Citeste si: Cum a început Mineriada din iunie 1990. Au trecut 32 de ani de la venirea minerilor în București

În motivarea deciziei luate la finalul lunii mai 2022, comisia abilitată din cadrul Secretariatului de stat argumentează că Ion Iliescu a deținut funcții de conducere în aparatul de stat comunist.

Certificatul de revoluționar, retras lui Ion Iliescu de Guvernul PSD-PNL

Potrivit comisiei, legea 341/2004 nu permite acordarea acestei calități persoanelor cu astfel de funcții. 

Citeste si: 20 mai 1990- Primele alegeri libere după căderea comunismului. Cum s-a desfășurat primul scrutin din România, în democrație

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Pasul următor este deschiderea unei acțiuni în instanță, singura abilitată să decidă retragerea titlului acordat lui Iliescu.

Din 2006, Ion Iliescu este președinte de onoare al PSD, partid pe care l-a fondat în 1990 sub denumirea initiala de FSN (Frontul Salvării Naționale).

Ce funcții de conducere a avut Ion Iliescu în PCR

După cum argumentează comisia din subordinea Guvernului PSD-PNL, Ion Iliescu a fost secretar al Comitetului central al Partidului Comunist Român (PCR) în cursul anului 1971, dar și șef al Uniunii Tineretului Comunist (UTC), începând cu 1965.

Inginer de profesie, Ion Iliescu s-a remarcat printr-o activitate politica intensa in comunism si dupa 1989.

Ajuns la vârsta de 92 de ani, Ion Iliescu a fost presedintele Romaniei in perioadele 1990-1996 si 2000-2004.

Dupa 1990, asociatiile de revolutionari l-au acuzat de implicare in reprimarea violenta a evenimentelor din decembrie 1989. Procesul Revoluției nu a fost finalizat nici până astăzi.

La fel s-a intamplat in cazul mineriadei din 1990, cand presedintele de atunci Ion Iliescu a chemat minerii in Bucuresti ca sa reprime manifestarile protestatarilor antiguvermentali din Piata Universitatii. Anchetat in acest caz, Iliescu a primit NUP de la procurori.

Ce pierde Ion Iliescu dacă rămâne fără certificatul de la Revoluție

Titlul de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române” aduce o indemnizație lunară de 2.000 de lei.

Drepturile pe care le are o persoană cu certificat de revoluționar includ prioritatea la închirierea şi cumpărarea de locuinţe din fondul de stat, accesul gratuit la tratament şi consultaţii în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale, medicamente gratuite, și acces gratuit la sanatorii şi baze de tratament aparţinând Ministerului Sănătăţii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si