Au trecut cinci luni de la începerea războiului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de barbarism, după atacul de sâmbătă din Odesa, la doar o zi după semnarea acordului privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Ce state susțin Rusia în războiul din Ucraina

Belarus

Fostele națiuni sovietice au legături economice și politice importante. Rusia reprezintă 48% din comerțul exterior al Belarusului.

Națiunile au oameni puternici cu o minte similară la cârmă, Alexander Lukașenko bucurându-se de rolul de aliat al lui Putin.

Citeste si: 12 momente în care Rusia a atacat civili în Ucraina. Armata lui Vladimir Putin a negat de fiecare dată lovirea unor ținte civile

Forțelor ruse le-a fost permisă angajarea în jocuri de război pe teritoriul său înainte de invazie și să participe la exerciții militare comune în timp ce adună trupe la granița cu Ucraina.

Siria 

Vladimir Putin a fost lăudat de către Bashar al-Assad pentru invazia sa mortală, denunțând, în același timp, „isteria” occidentală asupra manevrei.

În ciuda faptului că a fost acuzat de crime de război pentru folosirea armelor chimice pe care Putin le-a negat, liderul sirian a spus că evenimentele din Ucraina sunt „o corectare a istoriei și restabilirea echilibrului care s-a pierdut în lume după destrămarea Uniunii Sovietice”

„Siria este alături de Federația Rusă pe baza convingerii sale că poziția sa este corectă și pentru că confruntarea cu expansionismul NATO este un drept pentru Rusia”

Atunci când Putin a intrat în războiul civil sirian în sprijinul guvernului, alianța a fost întărită între cei doi lideri.

Venezuela

Liderul Venezuelei Nicolas Maduro i-a oferit „sprijin puternic” lui Putin.

Perechea autoritara a discutat despre un parteneriat strategic în creștere într-un apel telefonic, după ce Maduro a denunțat „planurile perverse care urmăresc să încerce Rusia militar și strategic”.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Ministerul de Externe al Venezuelei a învinuit SUA pentru violența comisă de Rusia.

„Republica Bolivariană Venezuela își exprimă îngrijorarea cu privire la agravarea crizei din Ucraina și deplânge batjocura și încălcarea acordurilor de la Minsk din partea NATO, încurajată de Statele Unite ale Americii.

Coreea de Nord

Coreea de Nord a rupt tăcerea asupra invaziei Ucrainei de către Rusia, dând vina pe „politica hegemonică” și „înțelepciunea”  SUA și a Occidentului. 

Myanmar

Guvernul militar din Myanmar și-a exprimat sprijinul pentru Putin și ambițiile sale teritoriale în Ucraina.

  „Numărul unu este că Rusia a lucrat pentru a-și consolida suveranitatea. Cred că acesta este lucrul corect de făcut. Numărul doi este să arătăm lumii că Rusia este o putere mondială” a declarat Generalul Zaw Min Tun, un purtător de cuvânt al consiliului juntei.

Cuba

Cuba și-a jurat credință Rusiei și a dat vina pe SUA și Occident.

Aliații Ucrainei în războiul contra Rusiei

Rusia a adunat peste 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, unii aliați NATO au trimis ajutoare militare la Kiev.

Liderii SUA și UE au întreprins eforturi diplomatice pentru a calma tensiunile cu Moscova, dar unele dintre cerințele geopolitice ale Rusiei privind extinderea NATO în fostele state sovietice sunt considerate „inacceptabile”.

Uniunea Europeană oferă împrumuturi și granturi pentru a sprijini Ucraina din 2014 – anul în care Rusia a ocupat și a anexat Crimeea – iar la 1 februarie 2022, a anunțat un ajutor financiar suplimentar de aproximativ 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta țara în timpul crizei actuale.

Canada a anunțat un ajutor financiar de 340 de milioane de dolari, sprijin acordat imediat Ucrainei pentru extinderea și expansiunea Operațiunii UNIFIER- misiune de pregătire militară și de consolidare a capacităților forțelor armate canadiene în Ucraina.

Estonia trimite rachete antitanc Javelin în Ucraina.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Turcia a expediat deja drone antitanc în Ucraina.

Regatul Unit a trimis rachete antitanc în Ucraina, precum și trupe pentru a-i instrui pe ucraineni în utilizarea lor.

Citeste si: Care este starea de sănătate a lui Volodimir Zelenski. Președintele a făcut anunțul pe Instagram

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si