De la începutul invaziei Moscovei, Ucraina a recucerit 53 de localități în regiunea de sud a Hersonului, ocupată în mare parte de ruşi, a anunţat marţi guvernatorul regional, citat de Reuters.

Citeste si: Rusia acuză SUA de "implicare directă" în războiul din Ucraina

Rusia a capturat zone din sudul Ucrainei în prima fază a invaziei sale din 24 februarie.

Ucraina se angajează acum să desfășoare o contraofensivă majoră pentru reluarea terenurilor și a folosit arme cu rază lungă de acțiune fabricate din Occident pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești.

Recucerirea regiunii Herson poate schimba soarta războiului dintre Rusia și Ucraina

„Până acum, 53 de așezări au fost confirmate ca fiind eliberate”, a declarat guvernatorul interimar Dmitro Butri la televiziunea națională.

Citeste si: Zelenski cere evacuarea regiunii Doneţk. "Teroarea e arma principală a Rusiei în această fază a războiului"

Această cifră este mai mare cu nouă localități decât numărul pe care l-a dat dat presei luni oficialul de la Kiev, ceea ce pare să indice un ritm accelerat al câștigurilor ucrainene în regiune.

Întreaga invazie a lui Putin în Ucraina depinde de viitoarea bătălie de la Herson, spun specialiștii militari, citați de Atlantic Council.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

razboi rusia ucraina

Ce urmează în regiunea Herson din sudul Ucrainei

[Sursa foto: Twitter]

Epicentrul războiului se mută din Donbas spre sudul Ucrainei

Epicentrul războiului ruso-ucrainean pare să se schimbe de la est la sud în zilele următoare, pe măsură ce armata Ucrainei își intensifică eforturile de eliberare a Hersonului.

Citeste si: Kievul iese la atac. Ucraina a bombardat statul major al Flotei Ruse de la Marea Neagră

Campania care se desfășoară pentru a recâștiga controlul asupra acestui oraș strategic din sudul Ucrainei este probabil cel mai importantă angajament de după bătălia pentru capitala Kiev.

Contraofensiva Ucrainei s-ar putea dovedi decisivă în determinarea rezultatului final al războiului. Pregătirile pentru un răspuns ucrainean majoră în sudul țării au început încă din mai.

După săptămâni de progrese minore în mediul rural înconjurător, care au văzut forțele ucrainene eliberând mai mult de cincizeci de orașe și sate, acum există un sentiment în creștere că Bătălia de la Herson este pe cale să înceapă.

De ce este important orașul Herson în războiul dintre Rusia și Ucraina

O victorie ucraineană ar avea implicații psihologice și practice uriașe pentru ambele părți. Ar demonstra că armata ucraineană este capabilă să forțeze Rusia să se retragă din pozițiile defensive bine stabilite și să convingă partenerii Ucrainei să continue să ofere sprijin militar și financiar.

Între timp, înfrângerea de la Herson ar fi umilitoare personal pentru Vladimir Putin și ar stârni și mai multă demoralizare în rândurile forței sale de invazie epuizate.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

regiunea herson

Herson, ultima baricadă pentru înaintarea Rusiei spre Odesa

[Sursa foto: Twitter]

Fiind singura capitală regională capturată de trupele lui Putin și singurul oraș mare ucrainean de pe malul vestic al râului Nipro aflat în prezent în mâinile Kremlinului, Herson deține cheia ambițiilor rusești în sudul Ucrainei.

Moscova trebuie să păstreze controlul asupra Hersonului pentru a-și atinge obiectivul de a avansa spre Odesa și de a ocupa întreaga coastă a Mării Negre a Ucrainei.

Dacă Ucraina preia orașul, Rusia va fi limitată la malul stâng al Ucrainei și se va confrunta cu perspectiva unor noi contraofensive care să împingă armata lui Putin din sudul Ucrainei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si