Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki a publicat marți un editorial în presa franceză în care a denunţat "oligarhia de facto" impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania, cerând "revenirea la principiile UE".

Citeste si: Gazprom, anunț devastator pentru Europa. Prețurile la gaze ar putea crește cu 60%

În editorialul publicat în Le Monde, premierul Morawiecki spune că "războiul din Ucraina a dezvăluit și adevărul despre Europa".

"Mulți lideri europeni fuseseră seduși de Vladimir Putin. Acum sunt în stare de șoc", scrie el în articolul citat

Premierul Poloniei: "Egalitatea în cadrul UE este doar declarativă"

Liderul de la Varșovia susține că vocea adevărului despre Rusia s-a auzit de mulți ani în Polonia, însă Europa a refuzat să o audă.

"Această ignorare a vocii poloneze este o ilustrare a problemei mai mari cu care se confruntă Uniunea Europeană astăzi. În cadrul acestuia, egalitatea statelor individuale este de natură declarativă. Practica politică arată că vocile Germaniei și Franței sunt de o importanță capitală. Avem, așadar, de-a face cu o democrație formală și o oligarhie de facto în care puterea este deținută de cei mai puternici", acuză Morawiecki.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Polonia, la fel ca ţările baltice, figurează printre susţinătorii cei mai fermi ai Ucrainei în cadrul UE, dar de asemenea şi printre cei mai mari critici ai Rusiei, spre deosebire de Germania şi Franţa, ale căror poziţii uneori mai timorate sunt criticate de Kiev, notează AFP.

"Cei mai mari îi domină pe cei mai mici în UE"

Uniunii Europene îi vine tot mai greu să respecte libertatea şi egalitatea tuturor statelor membre, a insistat Morawiecki. "Din ce în ce mai mult auzim spunându-se că nu unanimitatea, ci majoritatea este cea care trebuie să decidă viitorul întregii comunităţi".

Ori "abandonarea principiului unanimităţii în mai multe domenii de competenţă ale UE ne apropie de modelul în care cei mai puternici şi mai mari îi domină pe cei mai slabi şi mai mici", a argumentat Morawiecki, potrivit căruia Uniunea Europeană 'nu a fost la înălţime' 'în faţa războiului' în Ucraina.

Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki

Premierul Mateusz Morawiecki iese la atac după ce UE a condiționat eliberarea fondurilor pentru Polonia de reformele din justiție

[Sursa foto: Facebook]

Premierul polonez a cerut o "revenire la principiile care organizează comunitatea europeană", potrivit Agerpres.

"Europa are nevoie de speranţă mai mult ca oricând până acum. Şi nu poate găsi această speranţă decât într-o întoarcere la principii şi nu într-o întărire a suprastructurii instituţionale", a mai spus el.

Care este mărul discordiei între Polonia și UE

Peste 35 de miliarde de euro din granturile și împrumuturile pentru revenirea după pandemia de COVID-19 au fost puse în așteptare din cauza unei dispute privind reformele sistemului judiciar din Polonia, despre care executivul UE spune că subminează standardele democratice.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Alianță nucleară. Vladimir Putin îi cere lui Kim Jong-un extinderea relațiilor dintre Rusia și Coreea de Nord

Polonia ar putea riposta în fața Uniunii Europene dacă Varșovia nu-și primește partea sa de fonduri pentru revitalizarea economiei după pandemia de Covid, au declarat recent politicienii partidului de guvernământ, după ce Bruxelles-ul a semnalat că nu este mulțumit de ultimele reforme judiciare ale țării.

Polonia a adoptat în luna mai o lege care a înlocuit o cameră disciplinară controversată pentru judecători cu un nou organism, iar marți Curtea Supremă a tras la sorți candidații pentru noua cameră din rândul judecătorilor săi.

Însă von der Leyen a declarat într-un interviu acordat la sfârșitul lunii iulie că noua lege nu oferă judecătorilor dreptul de a pune în discuție numirile judiciare fără a fi supuși unei proceduri disciplinare, o problemă care ar trebui rezolvată pentru a obține fondurile UE.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si