Combinatul chimic din Borzești, județul Bacău, și-a oprit activitatea pe 18 august. Porțile vor fi închise timp de 14 zile iar angajații vor încasa 75 la sută din salariu. Cum s-a ajuns aici?

Citeste si: VIDEO- Mai mulți antreprenori au ales să investească în afaceri la sate

Riscăm să rămânem fără îngrășăminte

Față de 2021, prețul la gaze naturale a crescut cu 330 la sută.

La energie electrică s-a înregistrat o creștere cu 316 la sută, spun reprezentanții combinatului din Borzești. Și Azomureșul a trecut anul acesta printr-o situație similară, iar motivele sistării activității au pornit tot de la prețurile uriașe ale energiei.

Ștefan Vuza, om de afaceri: „Au fost 74 de combinate chimice în România, au rămas doar 14.”

Așa se face că pe piață există un deficit uriaș. Exportăm produse chimice, medicale și îngrășăminte de 4 miliarde de euro, dar importurile sunt mult mai mari: au ajuns la 15 miliarde de euro.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Culturile de floarea-soarelui au fost distruse de secetă

Ștefan Vuza, om de afaceri: „Cu ambele platforme exportăm 70% din volume, peste 200.000 de tone. Chimia are sens dacă ai 4 ași din 4. Dacă ai materii prime, și România are aceste materii prime, dacă ai know-how, iar România excelează în chimie. Al treilea pas este acela de a avea tehnologiile dar și piața.”

Scumpirile record de anul acesta la alimente au fost legate inclusiv de creșterea prețurilor la îngrășăminte. Agricultura are nevoie disperată de aceste substanțe iar dacă ele lipsesc de pe piață, prețurile vor crește și mai mult!

Citeste si: VIDEO- Seceta afectează culturile și animalele. Mii de hectare au fost distruse


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si