UPDATE 13.30.  Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după întâlnirea cu omologul ungar, Katalin Novak, că este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al ţării noastre, să nu fie discriminatorii pe baza etniei şi să fie conform dreptului român, european şi internaţional.  

UPDATE 13.00.  Președinta Ungariei, Katalin Novak, a declarat miercuri că Ungaria susține aderarea României la Schengen

”România poate conta pe susținerea noastră”, a spus oficialul maghiar în conferința de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.

Katalin Novak a mai declarat că e necesar ca relaţia dintre Ungaria şi România să funcţioneze, iar obiectivul comun este diminuarea tensiunilor existente, nu amplificarea lor. 

UPDATE 11.00. Katalin Novak a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în România, la invitaţia şefului statului român.

Citeste si: Noul președinte al Ungariei, surprins în timp ce alerga într-un parc din România. FOTO

Preşedintele ungar fost primit cu onoruri militare pe platoul de ceremonii.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Șefa statului maghiar va discuta cu Klaus Iohannis despre modalităţile de diversificare şi aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie a celor doi înalţi oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la Bucureşti.

Citeste si: Klaus Iohannis: "România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale"

Vizita lui Katalin Novak are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29

noiembrie 2002).

Katalin Novak, prima femeie președinte în Ungaria

Katalin Novak este prima femeie care ajunge șef al statului maghiar.

Katalin Novak a fost învestită în luna martie în funcţia de preşedinte al Ungariei în cadrul unei ceremonii desfăşurate în faţa Parlamentului.

Ea a fost aleasă şef de stat de către parlament la 10 martie. Ea este al şaselea preşedinte de la schimbarea sistemului politic din Ungaria din 1989-1990.

 

Fost deputat al partidului Fidesz și o aliată a premierului Viktor Orban, Katalin Novak a fost aleasă de Parlament în această funcție în luna martie, cu puțin timp înainte ca Viktor Orban să obțină o nouă victorie zdrobitoare la alegerile legislative din 3 aprilie. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Katalin Novak a ocupat funcția de vicepreședinte al Fidesz și a fost ministru al afacerilor familiale în guvernul anterior al lui Viktor Orban.

Katalin Novak

Katalin Novak, aliat mai vechi al lui Viktor Orban.

[Sursa foto: Katalin Novak]

Ce mesaje transmite Klaus Iohannis la întâlnirea cu Katalin Novak

Administraţia Prezidenţială arată că preşedintele Iohannis va evidenţia, cu prilejul vizitei, deschiderea părţii române pentru consolidarea dialogului şi cooperării bilaterale cu Ungaria, "stat vecin deosebit de important", în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state şi al cetăţenilor lor, indiferent de etnie.

"Va fi reiterat interesul părţii române pentru o cooperare pragmatică şi orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor şi valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale", indică sursa citată.

Cei doi şefi de stat vor aborda şi situaţia actuală din plan regional, european şi global, ca urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, urmând a fi analizate implicaţiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare şi altele. Vor fi abordate şi consecinţele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova, precizează Administraţia Prezidenţială.

În ceea ce priveşte agenda europeană, preşedinţii României şi Ungariei vor discuta despre extinderea Uniunii Europene şi măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei.

Cei doi demintari vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si