Specialiștii anunță cod roșu de vreme severă în Croația și Serbia, iar fenomenul care a provocat vremea extremă se îndreaptă spre țara noastră. De altfel, un nucleu ciclonic va apărea deasupra României.

Citește și: VIDEO| Ciclonul polar intră acum în România. COD GALBEN de ninsori. UPDATE

Alina Șerban, meteorologul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a emis prognoza meteo actualizată. Se anunță un cod roșu de vreme severă, dar și un nucleu ciclonic deasupra țării noastre.

Alertă în România

Alina Șerban, meteorologul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat că un nucleu ciclonic se deplasează către România, iar acesta va determina intensificări ale vântului, temperaturi mai ridicate decât în mod normal, dar și posibil zăpadă.

Citește și: Vremea de Revelion 2022: Prognoza meteo pentru finalul anului

„Sistemele frontale asociate acestui nucleu ciclonic se deplasează treptat către zona țării noastre, astfel încât va determina, într-o primă fază, intensificări ale vântului. Deja se resimt la momentul acesta în sudul Banatului și în zona montană aferentă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

În orele următoare în această noapte, în prima parte a zilei de mâine vom avea intensificări de 60-70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, de peste 90-100 de kilometri pe oră pe crestele Carpaților Meridionali, în mod deosebit acolo unde mare atenție deja s-a depus un strat de zăpadă, astfel încât aceasta va fi spulberată”, a explicat meteorologul ANM.

Citește și: Cum va fi vremea de Crăciun în 2022? Vom avea sau nu zăpadă?

Conform specialistei, nucleul ciclonic va aduce în această seară, în vest și sud-vest precipitații sub formă de ploaie, iar mâine va fi așa în jumătatea de est a țării, dar și pe arii restrânse. De altfel, pe crestele de munte foarte înalte vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

În cea mai mare parte a țării, nucleul ciclonic aduce temperaturi mai ridicate mâine. În vestul și sudul României sunt așteptate temperaturi maxime cuprinse între 13 și 15 grade Celsius. În zona Dobrogei, temperatura maximă va fi cuprinsă între 16 și 17 grade Celsius.

Citește și: Cum să-ți pregătești casa pentru iarna. 3 sfaturi care te vor ajuta să treci mai ușor peste perioada rece

„Sisteme frontale vor traversa teritoriul te țării noastre până spre finalul săptămânii, se va mai răci, nu vom avea aceleași temperaturi ca mâine acestea vor coborî treptat, astfel încât se va menține în jumătatea sudică până spre finalul săptămânii vreme ușor mai caldă decât ar trebui să avem la această dată acest lucru însemnând maxime de 10-12 grade în timp ce în restul teritoriului vorbim de o vreme normală cu temperaturi maxime de la 2-3 grade în nordul Moldovei, la cel mult 7-8 grade în regiunile vestice.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: „Dacă ai sub 5.000 de euro pe lună, ești sărac!” Cristina Șișcanu, pusă la zid de internauți după declarațiile controversate despre pragul sărăciei în România- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

În aceste condiții, precipitațiile vor fi mai amestecate în zonele montane lapoviță și ninsoare foarte probabil să mai apară și prin Transilvania precipitații slabe, sub formă de lapoviță și ninsoare, repet slabe cantitativ de această dată. Minimele vor scădea treptate. Acestea vor deveni ușor negative spre finalul săptămânii cam în toate regiunile” a mai spus meteorologul Alina Șerban.

Ciclonul a făcut prăpăd în Europa

Ciclonul a făcut deja prăpăd în mai multe țări din Europa. În Croaţia, staţiunea Novi Vinodolski a fost măturată de ape, iar în Serbia, autorităţile au declarat stare de urgenţă din cauza inundaţiilor. Și zona mediterană a fost afectată de vremea severă. În Italia, sunt aşteptate furtuni şi rafele de vânt de peste 100 de kilometri la oră. 

Vremea extremă este cauzată de un ciclon care s-a format în aceste zile în Marea Mediterană. 

În zilele următoare furtuna se va deplasa către estul continentului, dar puterea ei va scădea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si