În anul  1889, Congresul  Internaţionalei Socialiste  a decretat ziua de  1 Mai  ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din  Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. În anul  1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federaţiei Sindicatelor din Statele Unite şi Canadei (precursoarea Federaţiei Americane a Muncii).

Rețete, felicitări și poeme vechi cu ocazia zile de 1 Mai

Coperta unei reviste Flacăra din anul 1958, din colecția lui Florian Ciobanu înfățișează un cuplu fericit, triumfător. De asemenea, din colecția Reclame Vechi Românești 1840-1997, face parte și o rețetă din 1940 de budincă de tăiței.

Totodată, o filă de ziar anunță că Armata sărbătorește 1 mai. ”D. Ministru de Război, generalul Vasiliu Rășcanu a dat acest ordin de zi, adresat oștirii, act care însemnează un moment crucial în istoria noastră. Pentru prima dată, armata nouă, armata democrată, va fi alături de popor, de muncitori, întru sărbătorirea zilei Muncii. Ostași, 1 Mai, ziua celor care muncesc cu brațele și cu mintea, ziua primăverii, a speranțelor și a avânturilor spre mai bine, îl sărbătorim anul acesta plini de nădejde și încredere în viitorul nostru.

Este primul 1 Mai pe care îl sărbătorim în liniște după un război crâncen și pustiitor”, sunt câteva dintre rândurile scrise în acea filă.

Citește și: EXCLUSIV: Povestea celor mai renumiți mici din Capitală/ Adrian Rebenciuc: ”Micul trebuie să aibă o poveste frumoasă și să fie dus mai departe”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ce făcuse șoferul strivit de tramvai în București chiar înainte de tragicul accident. ANIMAȚIE GRAFICĂ cu momentul impactului- wowbiz.ro

O altă pagină are titlul ”Simbolul lui 1 Mai”. ”Sunt 56 de ani de când muncitorimea de pretutindeni serbează ziua de 1 Mai. După hotărârea congresului sindical din America, din decembrie 1885, ziua de 1 Mai  a anului următor avea să fie o manifestație puternică a muncitoriei americane pentru ziua de lucru de opt ore”, se arată în acea filă.

Din colecție mai fac parte un anunț și o rețetă de pui umplut cu tocătură de slănină.

În România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890 și a fost numită „Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii“. Totuşi, sărbătoarea a devenit un eveniment de amploare abia după instaurarea regimului bolşevic, cu ajutorul Armatei Roşii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si