La 30 de kilometri de Craiova, pe un drum neasfaltat, ajungem în satul Popeasa, din comuna Goiești. Aici, în cel mai înalt și verde punct al satului, ne întâmpină o ruină. Cândva un conac reprezentativ pentru țara noastră, casa în care a copilărit poetul Alexandru Macedonski a fost „ciopârțită” bucată cu bucată. Imediat după revoluție hoții au furat din ea tot ce se putea lua.

Conacul în care a copilărit Alexandru Macedonski, furat bucată cu bucată

Teo Argint, corespondent Kanal D, ne aduce mai multe informații:

„Nimic din această casă nu amintește că aici a copilărit cândva marele poet. Toate încăperile sunt pline de astfel de cărămizi și nu există nici măcar o pancartă care să ne povestească despre adevărata valoare a casei. Nu există uși, nu există geamuri, nu există tocărie, iar reabilitarea clădirii ar costa peste 300.000 de euro”.

Citește și: VIDEO- Turneul de Educație Istorică revine în țară

Un localnic a spus: „Casa lui Macedonski era frumoasă, era dotată cu tot, tot. Mobilier, cărți ale lui Macedonski... Această casă memorială ar trebui refăcută și dată patrimoniului. S-ar schimba și satul. Mulți ar veni, s-ar bate pe pământuri pe aici”.

În sat mai locuiesc doar câteva familii, care au privit neputincioase degradarea conacului, dar și a satului. Marian, de pildă, se trezește în fiecare dimineață cu priveliștea dezolantă a locului.

Citește și: De ce merită să investești in cărți? 5 avantaje ale unei biblioteci personale

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

„- Satul s-a distrus pentru că oamenii au plecat de aici, nu era pod și tot, toate proprietățile de aici au rămas goale.

- E dureros pentru dumneavoastră.

- E dureros, da, e dureros!”.

Comuna Goiești- zonă cu potențial turistic, distrusă după Revoluție

La începutul anului, Guvernul a atestat comuna Goiești drept zonă cu potențial turistic. Acest lucru oferă mai multe șanse autorităților să acceseze fonduri europene pentru reconstrucția clădirii, pentru infrastructură, protecția mediului sau turism local.

„- Am fost șofer la C.A.P. 14 ani. Și când s-a renovat aici și s-a mobilat, eu am adus mobila cu mașina C.A.P.-ului.

- Mobila din casa în care a copilărit Macedonski?

Citește și: Avion aterizat forțat într-un lan de grâu la Sinești

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

- Am adus-o de la Craiova și am dus-o la Macedonski aici, în casă. Imediat

după Revoluție s-a furat tot, n-a mai rămas nimic”, a mărturisit un alt bărbat.

Cei peste 300 de mii de euro pentru reabilitarea conacului ar urma să fie obținuți prin fonduri europene. Dar până atunci, casa trebuie protejată și promovată, spun autoritățile.

Citește și: Sute de ucraineni stau zi de zi la coadă pentru a se angaja în România

„Acolo nu a existat nici gardul de la momentul ăsta pe care acum câțiva ani noi l-am făcut. Nefiind împrejmuit, după Revoluție fiecare a intrat și a făcut ce a dorit pe acolo. Avem o placă din marmură pe care este scris Casa Alexandru Macedonski, pe care o s-o punem la momentul respectiv acolo. Am comandat indicatoare care o să ducă până la casă”, a explicat primarul comunei Goiești.

Pe lângă comuna Goiești, alte 20 de localități din 11 județe au fost atestate la începutul anului drept zone cu potențial turistic. Cele mai mult sunt în județul Cluj: vorbim de 8 localități.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si