Aproape 90% dintre cadrele didactice au semnat pentru greva generală din învățământ, iar profesorii i-au rugat pe părinți să își țină copiii acasă. Greva ar putea ține de la câteva zile până la sfârșitul anului școlar pentru că, spun sindicaliștii, conflictul de muncă nu se va termina doar pe ”vorbe”, ci prin încheierea unor documente care să garanteze creșterea salariilor din Învățământ, în special la debutanții în sistem, potrivit Observatorul Prahova.

Părinții elevilor, îngrijorați că anul școlar va fi compromis

Mai mulți părinți și-au spus îngrijorările cu privire la criza din învățământ, dar și cum cred că se va termina totul, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.

Citește și: Învățământul, paralizat de greva profesorilor

Înțeleg nemulțumirile profesorilor, salariile sunt mici, iar prețurile produselor și serviciilor au crescut fantastic de mult. Totuși, nu mi se pare că au ales un moment foarte bun. Ca părinte, mă gândesc la copilul meu, elev în clasa I. Într-o lună vor lua vacanța de vară, erau lucruri de pus la punct. De exemplu, el s-a pregătit de Comper, urma faza a treia, faza Națională. Cei 5 elevi din clasa lui care s-au calificat la faza națională făceau pregătire. Acum, s-au dat peste cap complet.

Pe de altă parte, sunt și elevii care vor da examenul de capacitate. Sper să nu dureze mult greva, iar lucrurile să revină la normal. Ei acum se bucură de mai mult timp liber, mai ales că gradele au crescu în termometre. Și nu sunt de acord să recuperăm aceste ore”, a spus mama unui elev din București.

Aproape 90% dintre cadrele didactice au semnat pentru greva generală din învățământ.

Aproape 90% dintre cadrele didactice au semnat pentru greva generală din învățământ.

[Sursa foto: PixaBay]

Sincer nu știu cum se va termina, dar sper din tot sufletul ca această grevă să nu afecteze anul școlar.

Nu sunt în măsură să aleg dacă sunt îndreptățiți ori nu, dar ținând cont ce salarii au cei de sus, salariul lor este de nimic, ca și salariile noastre, și să nu mai spun despre alocațiile copiilor, o rușine. Eu cred că unii dintre ei chiar sunt îndreptățiți”, a spus Geta Leanu.

Aceasta se simte norocoasă totuși, deoarece fiul ei este în clasa a 6-a și se descurcă singur.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

”Iar dacă am cu cine lăsa copilul, la mine nu este cazul că băiețelul meu este clasa a-6a. Dar, acum sincer vorbind cum se descurcă pe timpul vacanței fiecare părinte, trebuie să ne descurcăm și în asemenea situații. T ot ce ne dorim noi ca părinți este să ne ajute Dumnezeu ca să se poată termina anul școlar cu bine. Și în ultimul rând, cei de la guvernare să se gândească puțin mai mult la ce se întâmplă în țară, apoi la buzunarele dânșilor.

Fără profesori nu se poate, dar fără unii dintre cei de la conducere se poate. Trebuie luat în considerare că mai mult de jumătate din viață, profesorii se dedică copiilor noștri”, a mai adăugat femeia din Întorsura Buzăului.

Examenele ar putea fi afectate de greva profesorilor

O altă mamă dintr-o comună din Argeș este îngrijorată că examenele ar putea fi afectate de greva profesorilor și consideră că salariile profesorilor sunt decente.

Citește și: Grevă profesori 2023. Cât durează greva din învățământ?

”Sunt părinte, le-am respectat tor timpul doleanțele, dar în momentul de față când examenele elevilor bat în prag, copiii stau acasă. De fapt, la școala unde învață fiul meu, de o săptămână nu mai fac carte, nu că până acum s-ar fi omorât învățând. Să le dea salarii în funcție de performanțe. Sunt licee unde promovabilitatea la bac este 0. Sunt profesori care vin la școală doar să-și ia salariul, iar noi medităm copiii ca să putem face ceva cu ei. Sunt profesori plictisiți și de ei. Cunosc cazuri care le este silă să între și la ore. Nu știu, dar în momentul de față consider ca au salarii decente. Îmi pare rău că s-a ajuns aici, dar și în celelalte domenii de activitate sunt neajunsuri, cu toții ar trebui sa fim în stradă ”, a explicat femeia.

Examenele ar putea fi afectate de greva de avertisment a profesorilor.

Examenele ar putea fi afectate de greva de avertisment a profesorilor.

[Sursa foto: PixaBay]

Pe de altă parte, un părinte consideră că greva dascălilor nu este justificată.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Din punctul meu de vedere nu este justificata greva, ci este o grevă sub presiune, ținând cont că mai este doar o lună până la finalul anului. Încearcă să obțina salarii mărite, dar pe care nu le pot justifica prin randament, valoare sau implicare, vezi rezultatele de la examene, concursuri, etc. ”, a adăugat mama unui elev din București.

Citește și: Criză pe scena politică. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat suspendarea negocierilor pentru Guvern

Potrivit edupedu.ro, obținerea gradelor didactice pentru profesori nu va fi afectată de perioada de grevă, pentru că se consideră vechime în muncă. În plus, reprezentanții profesorilor susțin că perioada suspendării contractului individual de muncă (CIM) în timpul grevei este similară din punct de vedere juridic cu cea a unui concediu medical, astfel că nici drepturile de natură salarială nu ar urma să fie afectate. 

În timp ce sindicaliştii cer majorarea salariului profesorilor debutanţi de la 2700 de lei pe lună la 4000 de lei, guvernanţii au spus că le vor acorda 2000 de lei în plus pe an.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si