Un fermier din Olt vrea să dea legumele cultivate până acum, pe fructele gustoase, aromate și netratate cu chimicale.

Strugurii crescuți în solar câștigă popularitate în rândul fermierilor

"Avem aici o viță de vie care doar pe o singură joardă, care are aproape doi metri, are în jur de opt struguri, care cântăresc între zece și doisprezece kilograme"

Așa arată doar o parte din strugurii cultivați în solariile acestui fermier, din comuna Pleșoiu, județul Olt.

"Gustul e deosebit și vă rog și pe dumneavoastră să gustați. Pielița este foarte fină și crocantă. O parte din ei, cei albi sunt chiar apireni, adică nu au sâmburi. Se pot face compoturi, se pot face dulcețuri"

De când se știe, olteanul a cultivat doar legume. Însă, în urmă cu trei ani, și-a dat seama că strugurii timpurii pot deveni cultura viitorului. A studiat mult și a început să cultive fructele pe jumătate de hectar, în aceleași solarii în care avea deja tomate.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Nimeni nu a crezut în ideea mea, că o să reușesc. Fac și tomate și struguri de masă în solar. Întrebările erau păi da, da, strugurii s-or face în solar? Se... vor avea rod? Cui, cui o să-i vinzi, cui o să-i vinzi?"

Fermierul se gândește, însă, ca peste câțiva ani să renunțe la cultivarea altor legume și să păstreze solariile doar pentru struguri, mai ales că avantajele sunt multe.

Spre deosebire de strugurii cultivați în câmp, cei din solar se coc cu două luni mai devreme. Spre exemplu, în acest solar, primii struguri au fost recoltați anul acesta în jurul datei de 20 iulie.

"În primul și în primul rând timpurietate, în al doilea rând lipsa tratamentelor fitosanitare. Deci dacă în câmp este nevoie de, între șapte și doisprezece tratamente pe an, aici ne rezumăm la foarte puține tratamente și asta înseamnă și un produs mult mai bun pentru dvs. consumatorii și o reducere de costuri pentru noi"

Strugurii s-au vândut la început cu douăzeci și cinci de lei kilogramul, iar acum cu douăzeci de lei. Clienții vor mai putea găsi struguri de solar pe tarabe până la jumătatea lunii septembrie, când încep să se recolteze strugurii cultivați în câmp.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si