Una dintre cele mai populare legume din lume, cartoful, are o zi dedicată. Pe data de 19 august, întreaga lume celebrează Ziua Cartofului, una dintre cele mai delicioase legume. 

Piure, copți, fierți, prăjiți sau acoperiți cu brânză, cartofii pot fi consumați aproape la fiecare masă precum garnitură sau direct ca fel de mâncare. Este o legumă cu amidon, o modalitate delicioasă și ușoară de a obține fier, potasiu și vitamina C. 

Pentru a sărbători cum trebui Ziua Cartofului, mai jos poți găsi o listă cu idei savuroase de cină, unde vedeta este cartoful. 

Cartofi la tigaie cu mozzarella

Aveți nevoie de câțiva cartofi, în funcție de câte persoane cinați, determinați cantitatea exactă. După ce îi curățați, îi puneți la fiert într-o oală cu apă și un praf de sare și îi lăsați la fiert 15-20 de minute. După ce furculița a intrat în cartofi, fără a-i strivi, îi puneți întregi într-o tigaie cu unt, boia dulce, sare și orice alte condimente vă doriți și vă plac. Îi trageți puțin în tigaie și presărați mozzarella sau cașcaval pe deasupra. După 10 minute în care îi țineți în tigaie, puneți puțin parmezan, mărar proaspăt sau orice verdeață vă place. Puteți asezona și cu usturoi sau ceapă verde, în funcție de preferințe.

Îi puteți servi ca garnitură sau individual.

Cartofi gratinați sau franțuzești

  • -1 kg de cartofi
  • -6-10 oua fierte
  • -2 oua crude
  • -200 ml lapte
  • -250 g smântâna
  • -sare
  • -piper
  • -1 cățel de usturoi
  • -200 g afumătură (opțional): carnați, kaizer, carne afumată...
  • -200 g cașcaval ras sau parmezan
  • -1 lingura unt  

Cartofii se fierb în apa cu sare, până când intra furculița în ei, după care se lasă la răcit. Cartofii și ouăle fierte, rec, se taie felii subțiri. Afumătura(opțională) se taie felii sau cubulețe, după dorință.

Se unge o tavă cu unt și se așază în straturi cartofii, ouăle, afumătura, puțin cașcaval sau parmezan ras, apoi se repetă până se termina tot. Ultimul strat trebuie să fie de cartofi, peste care presărați cașcaval. 

Se amesteca ouăle crude, smântâna, laptele, usturoiul pisat fin, cu sare, piper și se toarnă în tavă, peste cartofi. Pe deasupra se presară restul de cașcaval rămas.

Se ține la cuptor pentru 30 de minute, la o temperatură de 180 de grade, potrivit poftabuna.com.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Friteuza electrică – Cum funcționează și cum să o alegi pe cea mai bună

Cartofi zdrobiți, umpluți cu carne

Ai nevoie de niște cartofi mai mari, pe care îi cureți și apoi îi speli și îi pui la fiert cu un praf de sare.

Când s-au fiert, îi zdrobești până obții un piure.

Într-o tigaie prăjești puțină carne de pui, cu ceapă verde, usturoi, ciuperci și ardei gras, peste care pui bulion, sare, piper și ce alte condimente dorești. 

Într-o tavă, din piure, faci grămăjoare mai mari, pe care la mijloc le umpli cu compoziția din tigaie. Pe deasupra presari mozzarella sau cașcaval. În tavă adaugi sos de tomate și introduci tava la cuptor până se rumenește compoziția.

Citește și: Acest bucătar mexican riscă 9 ani de închisoare, după ce a gătit un crocodil: „Am făcut niște taco pentru a-l încerca”

Cartofi prăjiți în coajă

În primul rând, trebuie să speli foarte bine cartofii. După ce i-ai spălat, îi tai în funcție de preferințe: pai, wedges sau rondele, apoi lasă-i minim o oră în apă rece, la înmuiat, pentru a elimina o parte din amidon. Cu cât stau mai mult în, cu atât elimină mai mult amidon și vor fi mai crocanți.

Când îi scoți din apă, trebuie să îi ștergi bine, iar apoi îi poți pune la prăjit, într-o tigaie deja încinsă, la foc mediu. Prăjește cartofii în mai multe serii, nu pe toți o dată. Cartofii se prăjesc pentru 6-7 minute, după care se scot pe șervete de hârtie absorbante. 

19 august 2023: Ziua Cartofului

19 august 2023: Ziua Cartofului 

[Sursa foto: retetepractice.ro]

Când ai terminat de prăjit toți cartofii, pune-i pe toți din nou la prăjit, pentru încă 1-2 minute, pentru a se rumeni uniform.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Se pot servi simpli, cu sosuri sau ca garnitură.

Cartofi zdrobiți foarte crocanți

Pentru fiert

  • 2.5 kg cartofi albi pentru copt (mici spre medii)
  • 2 linguri sare neiodată
  • apă pentru fiert

La cuptor

  • 1 linguriță sare neiodată
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Ziua Cartofului. Rețetă de cartofi zdrobiți
    Ziua Cartofului. Rețetă de cartodi zdrobiți[Sursa foto: Freepik]

Speli cartofii foarte bine, pentru că rețeta presupune utilizarea cartofilor cu coajă. Se pun la fiert, întregi, cu puțină sare, până când poți introduce furculița în ei.

Pe tava de copt, puneți hârtie de copt, pe care puneți puțin ulei, sare și piper și așezați cartofii. Tăiați cartofii în 4, fără a-i descompune, după care îi striviți cu ceva rotund. Presărați deasupra puțin ulei, sare și piper și introduceți la cuptor pentru 25-30 de minute, potrivit ioanafacechestii.ro.

Se pot servi individual cu sosuri sau salate sau ca garnitură.

Poftă bună și spor la gătit de Ziua Cartofului!

Citește și: VIDEO- Rețetă delicioasă de limonadă. Cosânzenele, tinerele influencer cunoscute pentru minunile făcute în bucătărie, ne învață cum să facem trei tipuri de limonadă bio


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si