Oamenii se plâng de zgomotul produs de bubuiturile puternice, mai ales că de cele mai multe ori, sunetul ca de război se oprește abia după miezul nopții.

Vin jos, tare de tot, face un zgomot de se sperie și păsările din curte

Urla și câinii. Câteodată când trage, zic, vine cutremurul, ce se întamplă?

Speriați de exercițiile militare

Gheorghe locuiește în comuna Smârdan de o viață. Ne povestește că în ultimii ani exercițiile militare din poligonul aflat la mai puțin de un km depărtare au devenit tot mai dese.

Când trage, se zguduie și pereții, nu numai geamurile. Am fost la o înmormântare, la o cumătră de-a mea de la Cismele și când a tras cu tunul a căzut lustra de sus pe pieptul mortului, a declarat Gheorghe Tercu, localnic.

Bărbatul povestește că mașinile militare merg adesea pe șoselele comunei, deși ar trebui să urmeze un traseu special, iar bubuiturile se aud fără încetare încă de la primele ore ale dimineții.

Trag și noaptea. Pe mine nu mă mai sperie, că sunt învățat, dar ăștia mici. Tataie, vin ucrainenii la noi?

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Și soția sa trăiește cu spaima împușcăturilor care se aud în fiecare an, mai ales că la fiecare exercițiu este utilizată muniție de război.

Era, dar nu era ca acuș. Anul ăsta ne-au terminat. Se aude zub, zub, zub.

Ne e frica, că uite, hai sa ne închinăm, că nu știm ziua de mâine, a declarat Vasilica Tercu, localnică.

Case distruse din cauza exercițiilor

Câteva case mai încolo o întâlnim pe Nicoleta. Deși s-a obișnuit cu zgomotele, femeia se plânge de pagubele produse de reverberațiile sunetelor puternice.

Ne strică pereții, ne-au crăpat, s-au fisurat. Mi-a căzut și lustra, becurile. Deja am făcut curățenie și nu se cunoaște nimic, că s-au fisurat din nou, pereții s-au deplasat.

Și nu este singura.

Mai crăpături pe la pereți, întâmpinam multe. Mă înspăimântă, cum să nu mă înspăimânte. La vârsta mea, și copiii. Dar asta este viața militară

Un exercițiu militar similar a avut loc aici în luna iulie. Atunci, zgomotele puternice care s-au auzit după miezul nopții i-au făcut pe localnici să se teamă că are loc un nou atac în portul Reni din apropiere. Autoritățile locale dau însă asigurări că nu există motive pentru ca oamenii să se teamă.

Acestea sunt exerciții conform Garnizoanei, exerciții programate, și nu există niciun motiv pentru ca populația să intre în panică. Sunt exerciții uzuale ale armatei romane, a declarat Teodora Diaconiță, purtător de cuvânt Prefectură județul Galați.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Exercițiile militare din poligonul Smârdan vor avea loc în fiecare săptămână până la sfârșitul lunii septembrie. Pe perioada tragerilor, în perimetrul poligonului este interzis accesul populației sau al vehiculelor.

Citește și: Un băiețel de 10 ani a fost bătut crunt și amenințat de un șef de la Jandarmerie din Argeș. Copilul a ajuns la spital


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si