Ne aflăm la Mărăcineni, în gospodăria lui Gheorghe Manole, unul dintre grădinarii care cultivă din tată-n fiu apreciatele legume de Buzău. L-am găsit în timp ce punea murăturile, ajutat de un unchi de la care a aflat tainele ritualului dedicat gogonelelor.

Apa sărata de izvor, secretul celor mai gustoase murături

Toate legumele care merg la murat sunt 100% naturale, spun cei doi gospodari.

„În butoiul cu murături totdeauna trebuie să își facă loc ardeiul, ardeiul de orice tip, gras, gogoșar, poate și capia”.

Grădinarii de lângă Buzău au devenit experți în conservarea legumelor și fructelor. Gospodarii bătrâni au încercat tot felul de combinații, de-a lungul anilor, și au perpetuat doar acele rețete care garantează producerea celor mai gustoase și crocante murături. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Ce produse și servicii se vor scumpi de la 1 ianuarie 2024? Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare!

„În afară de binecunoscutul hrean, un obicei al nostru este să punem și lăstari de vișin, și frunze, și partea lemnoasă”.

Odată culese din grădină, ingredientele sunt spălate bine, curățate, apoi îndesate în butoi. Dar gospodarii mai folosesc un ingredient minune, pe care îl aduc cu bidoanele de la munte. Peste legumele proaspete din borcan, localnicii toarnă saramură adusă de la un izvor din comuna Mânzălești. Este atât de sărată încât trebuie îndoită cu multă apă dulce. 

Pe lângă murături, saramura de la izvor este folosită la conservarea brânzei de oaie, iar în perioada Crăciunului, după ignat, este numai bună pentru conservarea slăninei de porc.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si