Lună de lună, milioane de femei din întreaga lume sunt chinuite de dureri sfâșietoare, care apar în perioada menstruației. În limbaj medical, aceste dureri, laolaltă cu restul simptomelor, poartă denumirea de dismenoree. În ciuda manifestărilor agresive, nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare.

Citește și: Sarcina extrauterină: cauze, simptome și importanța consultului medical

Dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstretică-ginecologie: „Să știți că avem multe paciente care vin și ne povestesc.

Îmi amintesc de pacienți care spun: domnule, eu chem salvarea când sunt la mestruație, pentru că mă doare atât de tare că nu mai știu ce să fac. Și este evaluată complet genital și se spune nu aveți absolut nimic, aparatul genital este sănătos.”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Indiferent de intensitatea durerii, tratamentul este simptomatic și ajută organismul femeii să treacă mai ușor prin schimbările care se produc la acel moment.

Dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstretică-ginecologie: „Fenomenul fiziologic al menstruației care implică anumite contracții uterine și anumite dureri la unele paciente mai sare calul, ca să spun așa, și această durere este foarte puternică.”

Există însă situații în care aceste dureri semnalizează diverse afecțiuni ginecologice.

Pe măsură ce trec anii, iar simptomele se accentuează și se manifestă pe o perioadă tot mai îndelungată de timp, înseamnă că în organism există alte probleme.

Dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstretică-ginecologie: „Dismenoree secundară, un fibrom uterin sau mai multe fibroame uterine, de exemplu, poate să explice o asemenea dismenoree, prezența unui chist sau a unor formațiuni chistice ovariene, prezența unor polipi endometriali voluminoși și sigur, endometrioza.”

Medicii recomandă femeilor să meargă frecvent la controlul ginecologic

Granița dintre durerile menstruale și cele de abdomen inferior este destul de fină și pacienta, de multe ori, le poate confunda. Tocmai din acest motiv, un consult ginecologic în perioada manifestării acestora poate fi de mare ajutor. Medicii le sfătuiesc pe doamne și domnișoare să meargă frecvent la ginecolog, pentru a preîntâmpina posibilele situații neplăcute.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si