A trecut aproape un an de la momentul adoptării în Guvern a majorării cu 50% a indemnizațiilor pentru creșterea copilului în cazul mămicilor de dubleți sau tripleți și abia acum se pune în aplicare.

Indemnizațiile vor fi majorate începând cu următoarele plăți, care vor fi transmise către beneficiari în luna noiembrie 2023, când vor fi făcute plățile pentru luna octombrie, a transmis Agenția Națională pentru Plăți (ANPIS) din subordinea Ministerului Muncii. 

Citește și: Ce valoare are indemnizația de creștere a copilului după majorarea cu 50%

În noiembrie 2022, Gabriela Firea, care era ministrul Familiei din Guvernul Ciucă, anunța pe pagina sa de Facebook că a propus și "s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, cu sprijinul miniștrilor Muncii și Finanțelor".

Mamele vor beneficia de majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului abia după ce s-au publicat în Monitorul Oficial din 19 septembrie 2023 normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022, actul legislativ adoptat de Guvernul României anul trecut.

Indemnizația de creștere a gemenilor- exemple de majorări în plată din noiembrie 2023

Mamele primeau până acum, începând cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizației minime, adică 1.314

lei.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

O nedreptate, spunea ministrul care a propus modificarea- în special în cazul femeilor care, până să devină mame, au fost active pe piața muncii și au avut salarii substanțiale, pentru care au plătit contribuții sociale pe măsură.

De acum, suma crește pentru unele mame. În cazul doamnelor care au indemnizația de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizațiile peste această sumă.

De exemplu, mama unor tripleți, care are valoarea indemnizației de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei.

Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizație rămâne 8.500 lei.

Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizație de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei.

indemnizatia de cresterea copilului

Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an, iar măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii.

[Sursa foto: Pexels.com]

Indemnizații mai mari după modelul Austriei și al altor state europene

Conform bazei de date ANPIS, la acest moment, la nivel național, cele 2.188 de familii au în îngrijire 4.404 gemeni ori tripleți.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Prin apariția normelor metodologice sunt reglementate și situațiile în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani, astfel că, se acordă majorarea prevăzută și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții beneficiază de indemnizația pentru creșterea altui copil, în prezent.

"Era, fără îndoială, nevoie urgentă de aceste corecții. E o adevărată gură de oxigen pentru orice familie în care cresc doi sau mai mulți bebeluși în același timp și unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc. Mă bucur că acest model urmat și de alte state europene, de exemplu Austria, se va aplica și în România", a declarat inițiatoarea gestului reparatoriu, Gabriela Firea.

Facilități fiscale pentru mamele cu mai mulți copii

Părinții vor beneficia și de unele facilități fiscale prin majorarea nivelului de la care pot fi impozitate veniturile ce pot fi obținute de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului. Plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 lei.

„Majorăm nivelul de venituri supuse impozitului în perioada concediului de creştere a copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.500 de lei”, a declarat recent premierul Marcel Ciolacu. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si