Fine dining cu salam de Sibiu! Da, se poate să facem preparată de lux din acest produs care a apărut prima oară pe piață acum un secol. Cunoscutul bucătar Alex Petricean ne-a făcut și o demonstrație prin care salamul de Sibiu, brand național, a fost introdus în mâncăruri gustoase.

Citește și: VIDEO- Astăzi este Ziua Internațională a Sandvişului. Bucătarul Adrian Sitaru ne va dezvălui câteva tipuri de sandvișuri

Bucătarii au creat preparate ce includ acest produs românesc

Alex Petricean, chef bucătar: „E o provocare să putem să facem o bucătărie modernă cu un produs atât de tradițional pentru întreaga populația a României, pentru că toți îș știm în variante extrem de simple, într-un sandviș alături de o bucată de pâine, o roșie. Este o ciupercuță făcută dintr-o mămăligă prăjită umplută cu sos de cașcaval afumat, deasupra avem o panglică foarte subțire de salam de Sibiu și trufe negre de Transilvania.”

Demonstrația a fost făcută în cadrul unui eveniment inedit, unde s-a promovat lansarea unei cărți despre salamul de Sibiu. Ce s-a scris despre el?

Carmen Gavrilescu, autoarea cărții: „Mai presus ca orice cum se face salamul de Sibiu, din ce se face salamul de Sibiu. E un salam crud uscat, care se face exclusiv din carne și slănină tare, condimente, fum din lemn, totul la rece timp de 70 de zile.”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Salamul de Sibiu era un produs de lux în perioada comunistă. Nu se găsea mereu la vânzare în magazine, ci se dădea mai mult pe sub mână.

„Nu-l găseai. Cel mai mult se vindea la magazinele care aveau circuit închis, acolo găseai tot timpul salam de Sibiu.”

„Este un brand. Îmi place, în special fiicei mele. Consumăm destul de des, nu pot să spun că săptămânal, dar o dată pe lună.”

Salamul de Sibiu costă, în funcție de gramaj, de la 20 de lei în sus.

„E bun, e foarte bun, dar când era mai ieftin mai luam. Acum nu se poate.”

Salamul de Sibiu va rămâne primul produs românesc din carne care a obținut Indicație Geografică Protejatp din partea Uniunii Europene și cu o tradiție de peste 130 de ani, rămâne unul dintre alimentele preferate de români. Anul acesta sun șanse marca produsul să ajungă și pe piața din Statele Unite ale Americii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si