Situația revoltătoare în Odorheiu Secuiesc, acolo unde zidul internatului unui liceu s-a prăbușit ca un castel de nisip peste 4 tineri. Acum, o elevă de 17 ani se zbate între viață și moarte la spitalul din Târgu Mureș. Aceasta riscă să rămână paralizată toată viața. 

De asemenea, alte două fete de 16 și 17 ani au fost salvate. Din păcate însă, pentru un tânăr de 17 ani, David nu s-a mai putut face nimic.

Deși el a fost scos afară după aproximativ două ore, el nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare. Două dosare penale, pentru ucidere din culpă, respectiv vătămare corporală din culpă, au fost deschise după prăbușirea internatului din județul Harghita

Erorile care au dus la tragedia din Odorheiu Secuiesc

Arhitectul Marian Moiceanu a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre greșelile care au dus în final la un astfel de incident șocant, dar și cum se face reabilitarea pentru o astfel de clădire veche, deoarece aceasta era construită încă din anul 1910. Acum, în curtea internatului aveau loc lucrări pentru racordarea la rețeaua de canalizare, iar anul viitor era în plan și renovarea clădirii. Primăria Odorheiu Secuiesc plătea anual peste 300.000 de lei chirie, bisericii Romano-Catolice.

”Situația existentă spune că acolo era o clădire între alte două clădiri, eu așa am văzut care era veche mai mult de 100 de ani și care stătea. Deci acolo s-a întâmplat ceva.

În primul rând vis-a-vis de clădirea asta trebuie investigat dacă e într-un sit protejat. Construcția putea să fie și monument, dar s-ar putea să nu fie monument. E clar că o intervenție la ea ar fi necesitat o autorizație de construire care ar avut nevoie de multe avize printre care și Ministerul Culturii, pentru că era lipită de niște case de patrimoniu. Dacă până în 100 și ceva de ani nu a căzut, înseamnă că s-a întâmplat ceva.
Mă îndoiesc că exista o expertiză făcută pe clădirea respectivă și care să aibă la bază un proiect care să o consolideze. Asta înseamnă că trebuie căutate ce s-a întâmplat în această perioadă. Nu a căzut la cutremure, n-a căzut la forțe gravitaționale și a căzut dintr-o dată și a colapsat”
, a spus specialistul.

Greșeli prăbușire internat

Arhitectul Marian Moiceanu a explicat că în acest caz ar fi necesitat o autorizație de construire care ar avut nevoie de multe avize.

[Sursa foto: Stiri pe surse]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citește și: Incidentul de la internatul liceului din Odorheiu Secuiesc a fost cauzat de încălcarea normelor: ”Există o necorelare între ceea ce este fizic în teren cu partea de proiect”

Care sunt pașii pentru reabilitarea monumentelor sau clădirilor istorice?

Norocul a făcut că din cei aproape 100 de copii care locuiau în acel cămin, doar câțiva erau în interior. Adolescenții au observat că pereții se crapă, însă nu au mai reușit să iasă din interior la timp. Patronul firmei care executa lucrările din curtea internatului a spus că nu știa că înauntru sunt cazați copii. Mai mult, acesta a spus că au vrut să termine mai repede lucrarea.

”M-am uitat la imagini și se vede că evident ea nu s-a dus nici din în stânga, dreapta pentru că era între niște clădiri, și ea s-a dus în față.

Asta înseamnă că s-a întâmplat ceva la nivelul fundației, mă îndoiesc că s-a întâmplat la nivelul suprastructurii. Se vede că e foarte veche, era făcută cu zidul pe bază de cărămidă, probabil cu planșee din lemn și șarpantă tot din lemn. Deci din punctul acesta de vedere la o clădire de genul care nu este foarte înaltă sunt niște deformări plastice, fiind foarte flexibile, dar nu duc la colaps. Conform legii 50 dacă vrei să schimbi instalația nu trebuie autorizație, dar dacă intervii la nivelul pământului trebuie expertiză de structură și autorizație de construire”, a mai precizat arhitectul.

Greșeli prăbușire internat

Arhitectul Marian Moiceanu a explicat că muncitorii au săpat cel mai probabil prea aproape de fundația clădirii.

[Sursa foto: Stiri pe surse]

Citește și: El este David, băiatul prins sub dărâmăturile internatului de la Odorheiu Secuiesc. Urma să își sărbătorească majoratul de Crăciun

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Deși pare destul de complicat tot procesul de reabilitare, toți pașii trebuie să fie urmați corespunzător, pentru a fi evitate astfel de situații. 

”E un proces anevoios, dar foarte normal, în care se spune clar că orice intervenții lângă un monument, dacă e nevoie de autorizație va trebui să arată că intervențiile lângă clădire sau pe clădire nu afectează structura de rezistență. Va trebui acum întrebat constructorul ce a făcut. Inevitabil, obligatoriu trebuie să existe specialiștii care fac o expertiză de structură și care are în finalul expertizei și o concluzie în care spune lucrările sunt propuse pentru ceva și că nu afectează structura. Faptul că lucrările astea s-au întâmplat nu știu dacă în clădire, sau lângă cu oamenii înăuntru înseamnă că au săpat cred că foarte aproape de fundație și încărcările alea au împins foarte tare și fundațiile au cedat”, a spus în cele din urmă Marian Moiceanu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si