Nicio locuință din cele aproximativ 100 de clădiri din Akasaki, amplasate într-o zonă expusă vânturilor de pe coasta vestică a Japoniei, nu s-a prăbușit după cutremurul cu magnitudinea 7,5. Seismul a provocat cel puțin 168 de decese și 565 de persoane rănite în zonă, având epicentrul în apropiere.

Masaki Sato, în vârstă de 43 de ani, spune despre casa locală că „este foarte compartimentată, cu multe coloane”, ceea ce îi asigură soliditate, declară apărătorul patrimoniului local.

Ca să reziste ploilor, zăpezilor și vânturilor maritime puternice, o mare parte din clădirile din Akasaki au un număr mic de ferestre. Totodată, pereții exteriori sunt făcuți din grinzi de lemn puse orizontal. Comparativ cu multe alte case din lemn din Peninsula Noto și din Japonia în general, tavanele caselor sunt susținute de grinzi întrepătrunse, care cresc în acest fel rezistența structurală.

Citește și: VIDEO- Eva Măruță, vedetă la numai 8 ani. Micuța face senzație în lumea cinematografică

Cum arată satul care a rezistat cutremurului de 7,5 grade. Nicio persoană din sat nu a fost rănită

Cum arată satul care a rezistat cutremurului de 7,5 grade. Nicio persoană din sat nu a fost rănită

[Sursa foto: Profimedia]

Nicio persoană din sat nu a fost rănită

Masaki Sato locuiește în Tokyo și a luat decizia să parcurgă cei 300 de kilometri până la Akasaki, după cutremurul care a avut loc chiar în prima zi din luna ianuarie a anului 2024. Acesta voia să verifice starea localnicilor și a casei pe care obișnuiește să o închirieze în timpul verii și pe care o transformă în pensiune.

În satul său nu a fost înregistrat niciun deces, datorită protecției asigurate de diguri de apărare și de beton, care au reușit să oprească valul tsunamiului de după cutremur.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

După ce a condus o noapte întreagă, Masaki Sato s-a simțit ușurat când a observat că "satul era încă în picioare", „datorită designului caselor”. În casa sa bărbatul a găsit veselă spartă, aparatele electrocasnice răsturnate și o ușă glisantă deteriorată. Structura locuinței a rămas intactă.

Tot acelaşi fenomen a avut loc în satul, unde "designul caselor este în mare parte acelaşi", dezvoltă Seiya Shinagawa, un pescar pensionar în vârstă de 78 de ani, potrivit Digi24.ro. 

Citește și: VIDEO- Individul care a iscat un scandal în avion a primit sentința: închisoare cu executare

"În mod tradiţional, acestea constau dintr-un şopron orientat spre coastă, care opreşte vântul, şi o casă îngustă ataşată în spatele acestuia", o configurație care există de pe vremea când pescarii mergeau pe mare direct din șopronul lor.

La sfârșitul anilor 1930, după ce un incendiu a distrus o mare parte din sat, localnicii au reconstruit satele într-un mod unic și robust.

Cu toate acestea, satul se confruntă cu o singură problemă: îmbătrânirea populației.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Valeria Arnăutu, despre Crăciunul în Japonia. Amintiri spectaculoase despre sărbătorile în Țara Soarelui Răsare

O mare parte dintre locuitorii din Akasaki au peste 65 de ani şi mulţi dintre aceștia locuiesc singuri. Este și situația lui Akiyo Wakasa, în vârstă de 74 de ani. "Vecinul meu şi vecinul său locuiesc, de asemenea, singuri", declară ea.

Femeia explică că repararea caselor presupune bani, „Nu ştiu câţi oameni de aici cred că merită să-şi repare casa şi să continue să locuiască în ea în condiţiile în care nu au cui să o lase moştenire", a zis doamna Wakasa.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si