Dureri la mișcare sau dificultăți la îndoirea genunchiului! La prima vedere sunt simptome pe care le asociem cu înaintarea în vârstă. Nimic mai greșit. Problemele de genunchi apar indiferent de perioada vieții în care ne aflăm și nu dispar prea repede, fără tratament. Am stat de vorbă cu un medic ortoped, ca să aflăm de la ce apar și cum reușim să le vindecăm, a transmis Cristina Dorobanțu.

Abordări medicale noi la simptome vechi

O banală durere de genunchi poate fi, de multe ori, trecută cu vederea. Însă pe termen lung, nu este cea mai bună variantă, căci simptomele pot degenera. Principalul vinovat la apariția unui asemenea simptom este, în general, cartilajul, care ajută ca oasele să nu se distrugă prin frecarea directă. Odată apărută durerea la genunchi, este un semn clar ca acest cartilaj s-a deteriorat.

"Distrugerea cartilajului care mai întâi poate fi focal, defect articular, după care prin degenerare ajunge și se strică tot cartilajul articular, în momentul acela deja vorbim despre artroză", a declarat Bogdan Codren, medic primar ortoped.

Cu cât durerea apărută în articulații este mai intensă, cu atât leziunea este mai profundă. Iar simptomele degradării cartilajului nu se rezumă numai la durere

"Mai sunt pacienți, mai ales femei la care debutează cu fragmente, le scârțâie genunchiul și asta înseamnă totdeauna că s-a distrus, a început să se roadă cartilajul dintre rotulă și femur", a declarat Bogdan

Codren, medic primar ortoped.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Cartilajul se strică atunci când genunchiul nu se mișcă cum trebuie, e ca și când e alterată biomecanica și asta poate apărea la unii oameni după o ruptură de ligamente, atunci când pacientul a avut să zicem o fractură sua o anumită boală", a declarat Bogdan Codren, medic primar ortoped.

Când apar astfel de probleme, tratamentul este de două feluri: medicamentos, dacă leziunea e superficială și poate fi ținută sub control sau chirurgical. Intervenția, care presupune înlocuirea cartilajului natural, necesită, însă, o recuperare diferită.

"O mare parte din cartilajul articular, în afară de apă e format din colagen. Și atunci noi punem acest colagen acolo, în care vor migra celule din cartilajul de pe margine și se formează un cartilaj aproape la fel cu cel original", a declarat Bogdan Codren, medic primar ortoped.

Această abordare medicală de reconstrucție a cartilajului are o rată de succes de aproape sută la sută și este mai puțin invazivă decât intervenția chirurgicală.

Citește și: VIDEO- Moștenirea aspectului fizic, dar și a bolilor, din familie. Secretele geneticii explicate de doctor: "Copiii sunt consecința unei loterii a genelor, care provin de la ambii părinți"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: