"La Cluj-Napoca, reprezentanții DSP caută colegii de vacanță ai finei lui Emil Boc, femeia de 47 de ani răpusă recent de malarie. Doar anul acesta, 2 români au murit din cauza acestei boli, după ce au revenit din Zanzibar. Chiar și așa, agențiile de turism promovează călătoriile în zonele exotice. Ofertele curg, iar sfaturile medicale nici nu sunt menționate în unele cazuri", a transmis Cristian Sabbagh.

Vacanțe cu orice preț

E ultima înregistrare video cu fina lui Emil Boc. Femeia de 47 de ani a mai postat fotografii din vacanța petrecută în Zanzibar iar pe 26 ianuarie a revenit în țară, prin Amsterdam. În timp ce reprezentanții DSP îi caută pe colegii de vacanță, Camelia Tișe a fost condusă pe ultimul drum.

Malaria a răpus deja 2 români anul acesta. Chiar și așa, agenții de turism nu pomenesc nimic despre tratamentul preventiv.

"- Noi avem turiști care călătoresc pe tot parcursul anului, toata lumea s-a întors de acolo ok, am citit și noi despre malarie...
- Deci nu este niciun fel de pericol?
- Nu, puteți călători liniștiți!", a declarat un agent de turism.

Încercăm la alt agent.

"- Vă întrebam că merg și cu copiii și de aceea mi era puțin teamă.
- Vă înțeleg, dar dacă totuși aveti această teamă, alegeti altă destinatie, mergeti la căldură în Dubai, Oman sau căutăm altă destinație", a declarat un agent de turism.

Ministrul Sănătății, însă, trage un semnal de alarmă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

"Foarte bine că le promovează, dar cred că este responsabilitatea tuturor, să informeze că e bine să aibă grijă oamenii și de sănătatea lor, nu este vorba numai de condițiile oferite de hoteluri, este vorba și de combaterea bolilor", a declarat ministrul sănătății.

Sfaturile de pe internet sunt năucitoare. Unii susțin în mod greșit că spălatul mâinilor e suficient pentru a evita această boală. Alții resping tratamentul sau vorbesc despre vaccin deși încă nu există așa ceva.

"Sunt medicamente antimalarice, care se recomandă în funcție de zonă. Trebuie să se facă exact în functie de zona în care te deplasezi și acest microoragnism plasmodiu malarie poate să fie rezistent la unele dintre animalarice in functie de zona în care călătorești și atunci trebuie personalizat", a declarat ministrul sănătății.

Problema e că medicamentele recomandate de medici nu se găsesc atât de ușor.

"Cel puțin de 10 ani de zile am avut tot timpul medicamente pentru profilaxia malarie, tratamentul pentru cei care călătoresc sau chiar lucrează, dar din păcate, de doi ani de zile nu le mai avem pe piață", a declarat un farmacist.

Chiar și așa, sfaturile medicilor nu trebuie ignorate.

"Zonele tropicale si sub tropicale de multe ori, înseamnă boli exotice, și vorbim și de malarie, nu doar de malarie. Deci când mă gândesc la o astfel de vacanță și e bine să o fac, preventiv, să fac în primul rand un consult la un cabinet de medicina călătorului", a declarat dr.

Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

La nivel mondial se înregistrează peste 200 de milioane de cazuri de malarie anual, o boală care pornește de la înțepătura unui țânțar.

Citește și: Mesajul sfâșietor transmis de Oana Boc, în urma decesului Cameliei Tișe. ,,Ai strălucit, ai luptat, ai suferit, ai plecat''


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: