Pe 7 februarie, 20 de români au fost atacați de gruparea rebeli M23, în jurul orei 06:00. Conflictul militar din Congo, dintre forțele Guvernului și rebelii M23, s-a soldat cu moartea a doi români, în timp ce alți patru au fost grav răniți. 

Ce sumă de bani ar fi primit militarii români plecați în Congo?

Doi români au fost declarați decedați și alți patru au fost răniți în confruntările din Congo.

Timp de 10 ore colegii lor s-au chinuit să îi scoată de acolo, fiind vorba despre o zonă extrem de periculoasă și greu accesibilă acolo unde se antrenau.

Militarii români au plecat cu contracte private pe o perioadă de trei luni. Horațiu Potra, un bărbat în vârstă de 54 de ani din Mediaș, a fost cel care i-ar fi dus în Congo. 

La sfârșitul anilor '90, Horațiu Potra își găsește un rol în activitatea de gardă de corp a emirului Qatarului, demonstrând abilități valoroase în asigurarea securității personale.

Citește și: Momente cumplite în Vaslui! Un tânăr şi-ar fi bătut şi abuzat fosta iubită, apoi i-a furat copilul. De la ce a pornit totul și ce riscă individul?

A ajuns apoi în Republica Centrafricană, unde își folosește cunoștințele pentru a instrui gărzile de corp ale președintelui statului, implicându-se într-un mediu politico-militar instabil.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Se presupune că Potra a avut contracte și în Ciad, unde și-a folosit experiența pentru a instrui insurgenții, consolidându-și reputația în domeniul securității și al operativității în zone de conflict.

Un nou capitol al carierei sale controversate îl aduce în atenția publicului atunci când este angajat de către milionarul Frank Timiș ca șef al securității operațiunilor sale din Africa.

Aici, Potra este implicat în gestionarea unor situații complexe și în asigurarea protecției intereselor financiare ale clienților săi.

Citește și: Cine este Horațiu Potra, liderul contractorilor români plecați să lupte în Congo?

Potrivit surselor Observatornews.ro, cei 20 foști militari români care au ajuns în Congo ar fi primit suma de 5.000 de dolari pentru cele 3 luni pe care le-ar petrece aici. Banii i-ar fi primit la finalul perioadei stabilite. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Acum, militarii români se află într-o zonă sigură. Familiile acestora nu au fost anunțate până în acest moment.

Anunțul făcut de Ministerul Afacerilor Externe

”Cu privire la evenimentele recente din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), MAE informează că monitorizează cu atenţie situaţia, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituţională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informaţiilor din teren pe canale specifice”, a transmis, joi, MAE.

Ministerul menţionează că CCI funcţionează în regim de permanenţă, 24/7, de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români care se află în eventuale situaţii deosebite.

”Potrivit informaţiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi (2) cetăţeni români şi rănirea a altor patru (4) cetăţeni români în evenimentele recente din R.D. Congo. Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă. Alerta de călătorie pentru R.D. Congo este disponibilă la  https://www.mae.ro/travel-alerts/2902 ”, a arătat MAE.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si