„Vânzările pe datorie, obișnuite în magazinele de la țară, au fost luate în vizor de ANAF. Așa că angajații care închid ochii în fața celor care vor să cumpere pe caiet, riscă amenzi. În plus, vânzătorii sunt amenințați și de clienții neserioși, din cauza cărora riscă să rămână cu banii neîncasați”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Amenzi pentru cumpărăturile „pe caiet”

„- Aici se mai dă pe datorie oamenilor? Mai vin oamenii să ceară?
- Mai dăm, dar mai puțin, că nu sunt corecți. Suntem pe principiul: decât să-i dau și să-mi dea la nu știu câte luni, mai bine lipsă!
- Am înțeles. Vă dau banii târziu?
- Da, da, și nu prea”, a spus un vânzător.
Vânzătorii din micile magazine care dau pe datorie sunt mereu sub amenințarea amenzilor. Câtă vreme marfa apare în gestiune, dar banii nu sunt încasați, riscă să primească sancțiuni. În plus, caietul nu reprezintă vreo garanție că sumele vor fi recuperate.
„- Dacă nu dăm, nu facem nimic.
- Se mai dă, nu?
- Nu la oricine, oricum. Mie mi-e frică cu controalele alea”, a spus alt vânzător.

Citește și: VIDEO- Casa lui Freddie Mercury, scoasă la vânzare. Cu cât se vinde celebrul imobil?

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Pentru mulți oameni, cumpărăturile pe datorie sunt o gură de oxigen. Acest bătrân trăiește dintr-o pensie mică, suplimentată cu bănuții adunați din lingurile pe care le vinde la marginea drumului.


„- Mai ne lasă, care ne cunoaște, care are puțină pensie... Altfel, nu.
- Ce-ați luat așa pe caiet?
- Mâncare pentru casă, ce aveam nevoie”, a spus bătrânul.
Aceste bătrâne sunt într-un adevărat cerc vicios. De la o lună la alta doar sting datoriile vechi, așa că sunt nevoite să tot facă economii.
„Când iei pensia, trebuie s-o dai acolo. Și iar rămâi fără bani. Și așa facem un pic de economie, mâncăm mai puțin”, a spus una dintre femei.
Ne mutăm în altă zonă. Nu orice sătean beneficiază de astfel de cumpărături, iar produsele din coș sunt limitate.
„Dacă te ajută femeia, da este o soluție, dacă nu, atunci nu-ți dă și la revedere, sărut-mâinile”, a spus o persoană.
În România sunt aproximativ 120 de mii de magazine, cele mai multe de mici dimensiuni.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: