Organizația Mondială a Sănătății a lansat un nou avertisment! Tot mai multe persoane au ajuns să fie internate în spitalele din Europa, după ce aceștia s-au infectat cu o bacterie, psitacoză, o infecție bacteriană cunoscută și sub numele de febra papagalilor.

Această epidemie ar fi avut debutul în anul 2023, însă continuă și în prezent. Deja a făcut și victime bacteria, în total fiind raportat decesul a cinci persoane. 

Alertă boala papagalului

Imagine reprezentativă pentru un papagal.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Ce a pățit bărbatul care a luat 217 doze de vaccin anti-COVID

Ce este febra papagalului?

Febra papagalului este cauzată de o bacterie din familia Chlamydia, care se găsește la o varietate de păsări sălbatice și de companie și la păsări de curte. Păsările infectate nu par întotdeauna bolnave, dar ele elimină bacteria atunci când respiră sau își fac nevoile, informează CNN.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Oamenii ajung să se infecteze prin inhalarea prafului provenit din secrețiile unei păsări infectate, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

De asemenea, oamenii se pot îmbolnăvi și dacă o pasăre îi mușcă sau prin contactul de la cioc la gură. De menționat este că boala nu se transmite prin consumul de animale infectate. OMS a specificat însă că transmiterea de la om la om este posibilă, dar rară.

Această bacterie ține între 5 și 14 zile după expunerea la o pasăre bolnavă și poate include dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, febră și frisoane.

Antibioticele pot trata infecția, iar aceasta este rareori fatală pentru oameni. 

Alertă boala papagalului

Imagine reprezentativă pentru un papagal.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Un nou virus ucigaș, care se manifestă cu simptome la stomac, se răspândește rapid. Este încă departe de România

De exemplu, Austria a raportat 14 cazuri confirmate în 2023 și încă patru în acest an, până la data de 4 martie. Și în Danemarca au fost înregistrate pe data de 27 februarie, 23 de cazuri de infectare cu boala papagalului. Majoritatea infectărilor au provenit de la la păsări de companie sau de la porumbeii de curse. Dintre aceste cazuri, 17 persoane au ajuns la spital, 15 au făcut pneumonie, iar patru au murit. 

Totodată, Suedia a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de febră a papagalilor începând cu 2017.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si